Цял квартал в Гоце Делчев пропищя от домашен любимец

212121

Правило ли Ви е впечатление, че обикновено по улиците едрите породи кучета се разхождат пуснати свободно, а дребните са вързани. А до като се разхождате и на пътя Ви изскочи най-добрия приятел на човека, чували ли сте успокоението „кучето не се закача“. Хората обаче ги е страх от големи непознати кучета, без значение дали са агресивни или не. Кой може да бъде сигурен как ще постъпи любимеца му при среща с непознат човек или друго домашно животно. Не са рядкост случаите на нападнати хора и домашни любимци, както от безстопанствени кучета, така и от свободно разхождащи се домашни питомци.

Две махали в Гоце Делчев, улиците „Преспа“ и „Вихрен“ са тероризирани от домашен питбул. Кучето са разхожда на свобода сутрин и вечер. Хората са уплашени. Щом го видят се връщат обратно, избират заобиколни пътища или викат такси, за да отидат на работа. Последната жертва на питбула е 4 месечната Рая – порода „куцхар“, която е атакувана от кучето без никаква причина.

–          /Крум Дамянов/ Преди десетина дни до като изхвърлях боклука водех и кучето на повод. Бях с гръб към пътя и зад мен приближи кучето. Беше свободно и изневиделица се нахвърли върху моето куче и започна да я хапе. Захапа я за крака, в последствие се оказа, че е счупен. Комшиите излязоха по терасите, започнаха да коментират веднага, че ги е страх от това куче, понеже е доста внушително на вид и ръст.

На мястото на инцидента по това време са си играели много деца. Отдавна спокойствието го няма и възрастните се страхуват да ги оставят сами, защото всички са слушали, че тази порода кучета са непредвидими.

–          /Д-р Георги Желязков/ Не може да се каже, че домашните животни са напълно предвидими, защото има породи кучета, с които човек винаги трябва да бъде застрахован, че може да стане нещо. Такъв е случая с питбулите, старфорчески териери – това са кучета, които си имат вътре една затаена злост и при дадени случаи те внезапно нападат. С това кученце е същото – внезапно е нападнато и му се счупва карпалната кост на левия крайник. Всички кучета, когато се разхождат задължително трябва да бъдат с намордници, особено в населено място и задължително с повод – на късо, близо до човек. В практиката вече има много случаи на кучета, за които се знае, че са били много добронамерени на края нападат хора особено деца, тъй като дете уплаши се побегне, това действа стимулиращо то да го стигне и да го нахапе.

Жителите на квартала са подавали многобройни сигнали за въпросното куче пуснато на свобода. Жалбите им не са чути, а в тях остава разочароващото чувство, че никой не го е грижа за безопасността им и никой не може да им помогне.

novamesta.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене