ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ ЗАСЯГАТ СРЕДНО 24 МИЛИОНА ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА

Как Географските информационни системи (ГИС) могат да помогнат за справянето с тези и много други предизвикателства ще бъде основна тема на организираната по случай Световния ГИС Ден международна ГИС конференция в София хотел Балкан

 София, 10 ноември 2019 г. – На 13 ноември в София хотел Балкан Конференция, посветена на Географските информационни системи (ГИС) ще събере на едно място представители на Европейския сателитен център, Европейската асоциация на спешните повиквания (112), Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи и редица експерти в сферата на ГИС. Всички те ще обсъдят как посредством Географските информационни системи можем да се справяме по-ефективно с предизвикателствата, пред които се изправяме, в сфери като управление при извънредни ситуации, околна среда, сигурност, инфраструктура и много други.

Събитието се провежда по повод Световния ГИС Ден в България, чийто официален организатор е ЕСРИ България – водещата ГИС компания в страната и представител на международния ГИС пионер Esri, който тази година отбелязва юбилейните 50 години от създаването си. Партньори на ГИС Деня са рекордните над 40 организации, а опит и идеи в рамките на конференцията ще обменят стотици представители на държавната администрация, бизнеса, неправителствения сектор и академичната общност.

Сред международните лектори, които ще вземат участие в престижния форум е Адриано Баптиста, директор „Операции“ в Сателитния център на Европейския съюз (SatCen EU). Той ще представи приложението на ГИС технологиите за нуждите на навременна, надеждна и ефективна подкрепа към общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Адриано Баптиста ще покаже на живо, използвани от Сателитния център геоинформационни системи за следене в реално време, планиране, анализ на риска и управление в сферата на сигурността в Европа.

Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112) също ще се включи в конференцията, като сподели опита си от редица успешни международни проекти и приложението на ГИС за киберсигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане.

В рамките на форума ще бъде показан и изпълнявания в момента проект за създаване на Система за управление на водите в басейна на река Искър, който се явява първа фаза на Националната система за управление на водите в реално време в България. Проект, чиято основна цел е предотвратяване и управление на риска от наводнения и настъпване на неблагоприятни последици за човешкото здраве и околната среда чрез централизирано събиране, обработване и анализ на информация в реално време.

По време на конференцията ще бъдат представени и редица други актуални ГИС проекти в различни сфери. Основен фокус в тази част от програмата ще е ГИС-базираната електронна платформа „Единна информационна точка“, която ще бъде демонстрирана на живо. Системата е основа за развитие и сътрудничество в сферата на инфраструктурата и комуникационните мрежи с страната, като интегрира данни за цялата техническа инфраструктура на България – електронни съобщителни мрежи, ВиК, газ, пътна, жп и електро инфраструктура, топлопроводи, улично осветление и др. Друг основен акцент в конференцията ще бъде прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране, където участие ще вземат Таня Христова, кмет на Община Габрово, както и представители на Визия за София.

По случай Световния ГИС Ден, ЕСРИ България организира и Национален конкурс за карти под надслов „Истории, проекти и мечти върху карта“. Конкурсът се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Министерството на туризма. Всички карти, участващи в конкурса ще бъдат включени в изложба, която ще съпътства ГИС конференцията.

В рамките на изложбата ще бъде представена и детската карта „Създаване на светове“ с автор Рада Скумова, на 15 години, ученик в НУИИ „Илия Петров“, гр. София, която тази година спечели първо място на Международната изложба за детска карта на света „Барбара Петченик“ в гр. Токио.

„В продължение на 21 години, ние от ЕСРИ България, заедно с нашите партньори работим усилено за развитието и утвърждаването на ГИС Деня в страната, така че днес той да се превърне в очаквано, търсено събитие. Събитие, което ни обединява в една обща мисия – прилагайки силата на ГИС технологиите да направим организациите, в които работим по-ефективни, да управляваме заобикалящата ни среда по-устойчиво, да опазим околната среда и осигурим едно по-добро бъдеще, справяйки се с предизвикателствата на днешния и утрешния ден.“, коментира Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България и председател на Организационния комитет на Световния ГИС Ден у нас.

За ЕСРИ България:

Създадена през 1995 г., ЕСРИ България е изключителен представител на ESRI Inc. за страната. Компанията e лидер в областта на ГИС на българския пазар. В продължение на повече от 20 години ЕСРИ България реализира стратегически ГИС проекти в национален мащаб и в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации. Компанията е официален организатор на Световния ГИС Ден в България. Повече информация на: http://esribulgaria.com/.

За ESRI

ESRI Inc. e световен пионер и лидер, който вече 50 години  развива и внедрява Географски информационни системи, предоставяйки наука и иновативни технологии в ръцете на своите потребители. Основана от Джак Данджермонд и съпругата му Лаура през 1969г., днес ESRI Inc.. разполага с 3 000 високовалифицирани специалисти, има 80 представителства и потребители в над 200 страни по света. 24 000 публични институции и над 400 000 компании по света използват ГИС софтуер на ESRI. ESRI GIS платформата е приета за ГИС стандарт в редица водещи организации, сред които НАТО, Европейската агенция за околна среда, почти всички структури на Европейската комисия и др. ESRI Inc. е официален организатор на Световния ден на Географските информационни системи. Повече информация на: http://www.esri.com/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене