Река Благоевградска Бистрица се разпени

Река Благоевградска Бистрица се разпени. Странната гледка с пяна във водата можеше да се види в речното корито от парк Бачиново до централната градска част. Пенлив гьол се беше заформил покрай цветната каменна арт инсталация под Моста на влюбените. Пяна се появи и в езерото с лебедите, заради което управителят на общинската фирма „Биострой“ Васил Бачев се разпореди притокът на вода да бъде спрян.  „Получих обаждане от гражданин, че има пяна, и отидох на място. След направената проверка наредих да бъде спряна водата към езерото с лебедите. Аз се качих до бившия мотел. Най-вероятно нещо се мие. Нагоре има вили, винпром, вецове. Нямам представа откъде идва пяната”, заяви общинският шеф.

Потърсихме и главния експерт в РИОСВ Александър Гошев дали пък не става въпрос за някакво замърсяване на реката, който заяви, че при тях не е подаван подобен сигнал.

„Пяната може да е в резултат на падналите високо в планината дъждове, но чак пък толкова много не е валяло”, скептичен беше благоевградският учител Йосиф Калпачки.

„Това изобщо не е нормално. Отиде рибата”, коментира благоевградска учителка по повод разпенилата се река. Припомняме, че преди две седмици река Благоевградска Бистрица беше напълно пресъхнала. Тогава обяснението беше, че причината е продължителното засушаване заради липсата на дъждове. Дали вчерашното явление е нормално, или е някаква аномалия в резултат на човешка намеса, чакаме отговор от компетентните институции.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене