Противопожарна охрана Гоце Делчев: Спазвайте стриктно мерките за безопасност при дейности в земеделските земи, преди и по време на „Жътвена кампания 2021 г.”

С наближаване жътвата на есенниците и с цел предприемане на необходимите мерки за осигуряване на пожарната безопасност преди и по време на кампанията свързана с прибирането, транспортирането, съхранението и складирането на зърно и груби фуражи, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Гоце Делчев обръща внимание на следното:

 

  1. В жътвената кампания се използва земеделска техника, която е преминала годишен технически преглед, когато такъв се изисква съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, или периодичен технически преглед, съгласно Закона за движение по пътищата, и е осигурена с изискващите се пожаротехнически средства и искрогасители, съгласно чл. 20, от Наредба № 8121з-968 от 10.12.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.
  2. Изискванията на наредбата са задължителни за всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, както и лица, които преминават и/или осъществяват дейности в близост до тях.
  3. В периода от настъпване на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата да не се извършва тютюнопушене, палене на открит огън и паркиране на моторни превозни средства на разстояние по-малко от 50 м до посевите;
  4. Грубият фураж да се складира и съхранява на почистени от суха трева и растителност площадки на фигури. Около тях се изорава ивица с широчина най-малко 5 м.
  5. Забранено е изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи, слогове и крайпътни ивици;

 

 

Нека всички ние бъдем внимателни и отговорни и с действията си да пазим зърнено-житните култури от ПОЖАР.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене