Забележителности в Банско и наоколо:15 изпробвани идеи за активен туризъм

Тук ще ви разкажа и покажа топ забележителностите в Банско и около Банско.

За първи път посетих градчето преди близо 20 години. Тогава то беше съвсем малко и много от сегашните му покрайнини бяха пасища и ливади. От тази първа своя визита запомних две неща: огромният силует на Пирин като прекрасен фон, но и хвърлящ отрано своята сянка в градчето, и внушителната църква Света Троица.

Банско

Банско

В последните години на няколко пъти ходих натам, предимно с план за преход по някой интересен пирински маршрут край Банско. За последно (до момента) участвах там на блогърска (не)конференция, но пак бях очарована от градчето и каменните пирински първенци.

Есенно в Банско на фона на Пирина

Есенно в Банско на фона на Пирина

Тази статия е посветена на забележителности в Банско и наблизо, места, от които имам лични впечатления. Препоръчвам ви ги като идеи за посещение извън активния ски сезон. Ако сте там – изберете си някое от тези места, за да обогатите планинската си почивка, а ако не сте били в Банско – прочетете кратката информация за всяко от тях – може пък да намерите причина или няколко посетите градчето.

Преди да опиша местата, ще споделя, че през 2010 г. Банско получава високото отличие „зимна столица на Балканите“ на международно туристическо изложение в сръбския град Нови Сад.

Централните улички

Ако за първи път сте в градчето, започнете с разходка по уличките край площада в центъра. Калдъръмите, къщите с типична старовремска архитектура, масивната църква и неповторимия фон на Пирин ще ви потопят в тамошната атмосфера.

По централните улички в Банско на фона на Пирин

По централните улички в Банско на фона на Пирин

Съвсем близо до централния площад в Банско има друг площад – на него има масивен монумент на Паисий Хилендарски – българският просветител, автор на История Славянобългарска или Славнобългарска…

В центъра на Банско - монументът на Паисий

В центъра на Банско – монументът на Паисий

Паисий е родом от Банско и площадчето в негова чест е издигнато на мястото, където се предполага, че е била родната му къща.

Църква Света Троица

Да отидеш в (или само да минеш дори през) Банско и да не посетиш внушителната църква Света Троица е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата 🙂 . Църквата е основна забалежителност в Банско, един от символите на градчето и до преди да бъде построен храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София е била най-голямата църква в България.

Банско: църквата Света Троица

Банско: църквата Света Троица

Църквата е построена през 1835 г. от местни майстори, с местни дарения, по инициатива на банския търговец Лазар Герман. За да си извоюват право да построят църква, банскалии заровили в двор в центъра на селото (по онова време) икона и кръст, за да докажат пред турците, че на това място преди е имало по-стара църква. Тогава такива били правилата тогава – турците позволявали да се строи храм само върху останки от по-стар храм. В допълнение, през 1850 г. била построена внушителната кула-камбанария.

В архитектурно отношение, църквата представлява трикорабна безкуполна базилика. Интериорът е в бароков стил, като иконостатът е изключително красив и пищен.

Банско - църквата и къщата-музей Неофит Рилски

Банско – църквата и къщата-музей Неофит Рилски

Църквата Св. Троица в Банско е действаща и може не само да я разгледате, но и да запалите по свещичка. В съседство е къщата-музей Неофит Рилски.

Къща-музей Неофит Рилски

Намира се до църквата „Св. Троица“ и е роден дом на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски. Известна е още като Бенината къща – Неофит Рилски бил от известния бански род Бенини, а светското му име било Никола Бенин.

Банско: къща-музей Неофит Рилски

Банско: къща-музей Неофит Рилски

Къща-музей Никола Вапцаров

Друга основна забележителност в центъра на Банско е родната къща на един от любимите ми български поети Никола Вапцаров, роден през 1909 г. и убит чрез разстрел през 1942 г.

Банско: къща-музей Никола Вапцаров

Банско: къща-музей Никола Вапцаров

Навремето изучавахме биографията и творчеството на Вапцаров в продължение на няколко години в училище. И досега ми изникват в съзнанието много от стиховете му, като най си харесвам стихотворението „Вяра“ – „Ето, аз дишам, работя, живея…“.

Открита през 1952 г., къщата-музей е сред първите музеи в Пиринския край и поставя началото на музейното дело в Банско. Намира се на централния градски площад и е част от 100-те обекта.

Художествена галерия

Художествената галерия се намира на централния градски площад в Банско. В нея са изложени картини на български автори – популярни и не много.

Банско: художествена галерия

Банско: художествена галерия

Писаната църква

Това е археологически обект, недалеч от Банско – близо е до Пирин голф клуб. Представлява останки от ранно-християнска базилика от 5-6 век, манастирска сграда и „вписана“ по-късно в базиликата църква от 13-ти век. Някога църквата била красиво украсена и изписана и от там идва името на обекта. За жалост, църквата е разрушена при голям пожар през 14-ти век. Останките са проучени през периода 2006 – 2008 г.

Писаната църква

Писаната църква

На този етап, за съжаление, не може да се види много от Писаната църква – обектът е ограден, което е нормално, но няма кой да отвори за посещения. Може да се огледа единствено през оградата.

Посетителски център на Национален парк Пирин

В посетителския център ще научите повече за самия парк, растителните и животински видове в него, маршрутите в Пирин.

Банско - посетителски център на Национален парк Пирин

Банско – посетителски център на Национален парк Пирин

Национален парк Пирин обхваща по-голямата част от планината и е един от трите национални парка в България. В рамките на националния парк се намират два природни резервата – Баюви дупки и Юлен. Национален парк Пирин е вписан в природното наследство на Юнеско през 1983 г.

Байкушева мура

Байкушевата мура е най-старото иглолистно дърво в България, като възрастта му е повече от 1300 години. Кръстено е на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година го открива и описва. Намира се недалеч от хижа Вихрен, в посока хижа Бъндерица – има си табелка и мини екопътека до дървото.

Байкушева мура

Байкушева мура

Връх Вихрен

Връх Вихрен, висок 2914 метра, е първенецът на Пирин. Един от най-популярните маршрути за неговото изкачване започва от хижа Вихрен, а до хижа Вихрен може да се стигне с кола по тесен асфалтов път. Преходът от хижа Вихрен до връх Вихрен се изминава за около 2 часа и половина без почивките.

Връх Вихрен

Слизането може да осъществите по обратния маршрут, а може да разнообразите, като се спуснете по северозападната му страна. Ето подробно описание на маршрута до връх Вихрен.

Муратов връх

От хижа Вихрен започва маршрута за изкачване на един от най-панорамните пирински върхове – Муратов връх, висок 2669 метра.

Муратов връх

Муратов връх

Макар и доста по-нисък от Вихрен, изкачването на Муратов връх е малко по-трудно, тъй като пътеките, до колкото ги има, са още по-каменисти и стръмни. Затова пък, гледките от Муратов връх са изключително красиви – виждат се Вихрен и Кончето, връх Тодорка, Бъндеришките езера, Влахини езера и Газейски езера. Върхът се изкачва за около 2 часа и 40 минути, само ходене.

Муратово езеро

Муратовото езеро е част от Бъндеришкия циркус и е разположено в подножието на Муратов връх. В него се оглежда и връх Хвойнати. То е опорна точка от маршрута за изкачване на Муратов връх, но ако не ви се поти много и предпочитате по-кратка разходка в Пирин, Муратово езеро е чудесна опция. До него се стига за около 1 час ходене от хижа Вихрен.

Муратово езеро на фона на Муратов връх

Муратово езеро на фона на Муратов връх

Безименният град

Безименният град е интересно и съвсем неизвестно място между Банско и Добринище. Представлява останки от древен град на повече от 3500 години. Предполага се, че по тези места са живели траки-исполини от племето Даи, описани от Омир като смели и величествени, привличани за съюзници от гърците за войните помежду им. Вижте повече информация за Безименния град.

Безименният град край Добринище

Безименният град

Водопад Св. Никола

До Безименния град се издигат високи скали, в подножието на които тече буйна река. Шумът на водата се чува от крепостта. Малко по-надолу по течението си реката образува малък, но интересен по форма водопад, кръстен на местността, в която се намират и той и Безименният град – Свети Никола. Водопадът е доста закътан, за да видите как се стига до него, последвайте линка.

Водопад Свети Никола край Добринище

Църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“

В село Добърско, разположено на около 20 км северно от Банско се намира много интересна малка църква, построена и изписана през 1614 година. Църквата е музей и паметник на културата. Това, което я прави уникална са многото чудати символи и стенописи (над 460), запазили се с годините.

Църквата в Добърско

Многото събития в Банско

През цялата година в Банско се организират куп интересни събития, много от които са се превърнали в традиционни. Някои от тях са: Банско джаз фест, Банско Опера фест, Банско филм фест, грандиозно откриване на зимния туристически сезон…

Няма да преувелича, ако кажа, че при всяко от посещенията ми в Банско съм се натъквала на някакво събитие.

Хотели в Банско

В Банско има много хотели и къщи за гости. Тук ще ви споделя няколко места за настаняване в Банско, от които имам лични впечатления.

Първият хотел в Банско, който мога да препоръчам е хотел Гринууд. Намира се в района на Пирин голф клуб, недалеч от Писаната църква, за която ви споменах по-горе. Хотелът е с 4 звезди, обстановката там е приятна – статите са оборудвани с кухненски бокс, има СПА център, освен стандартното настаняване, хотелът предлага и ол-инклузив пакети.

Друг хотел в Банско, в който сме отсядали е Корина Скай – приличен хотел в централната част на Банско с двор-паркинг, добри ценови предложения и много любезни домакини.

Ако предпочитате да се поглезите в луксозна обстановка, да се потопите в богат на атракции СПА център и да започнете деня си с изключително обилна и разнообразна закуска, то тогава се насочете към апартхотел Лъки Банско.

Разбира се, най-запалените планинари предпочитат да нощуват в двете високопланински хижи над Банско – хижа Бъндерица и хижа Вихрен поради близостта на маршрутите и обаянието да спиш в прегръдката на планината. От двете хижи имам много добри впечатления от кухнята.

Ресторанти в Банско

Не мога да се сетя за ресторант в Банско, в който да не готвят добре – поне аз не съм имала такъв случай. Все пак, нека спомена някои от местата за хапване, които съм изпробвала: Момини двори – в горната част на площада; механа Ореха, ресторант Орлово гнездо до площада, бистро Дамяница, механа Чевермето. Освен това, може да се отбиете в малкото кафене Коконът и да опитате от хубавите им смутита.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене