Политическа интрига: Общинските организации по поречието на Места издигат К. Нинова за поста на Станишев

Korneliya-Ninova

Екскметът на Благоевград К. Паскалев обявил на съботния пленум, че само тя може да спаси партията от сполетялото я бедствие 

Общинските организации на БСП в Гърмен, Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово, Разлог и Симитли подготвят номинирането на Корнелия Нинова за наследник на Сергей Станишев. Бившата депутатка от Пиринско в 41-то НС отговаря уклончиво на въпроса дали възнамерява да се кандидатира за поста, но участници в последния пленум на партията на „Позитана“ 20 са категорични, че тя е скритият фаворит за поста, затова кандидатурата й ще бъде лансирана в пос­ледната седмица преди кон­греса, за да се предпази от атаки в гръб. Свидетел на разговор в една от почивки­те на съботния пленум на ле­вицата дори обяви, че бив­шият кмет на Благоевград, който е един от откритите опозиционери на Станишев – Костадин Паскалев, открито заявил на Нинова, че тя е еди­нственият човек, който при­тежава качества да изведе БСП от незавидното положе­ние, в което се намира в мо­мента. Доколкото левицата е и единственият сериозен опонент на ГЕРБ, точно жена с характер и качества като Нинова може да противостои успешно на Бойко Борисов и тя го е показала неведнъж в парламента, където постав­яше експремиера в ъгъла, ар­гументира се пред „Струма“ представител на общинската организация в Гоце Делчев.

Лидерската битка в БСП те­първа започва, заявката за оттеглянето на Станишев, направена на пленума в съ­бота, само открехва вратата, но посочените лично от ли­дера алтернативи за поста на Драгомир Стойнев и Мая Ма­нолова не изчерпват вариан­тите. На тях се гледа като на удобен за Станишев вариант за запазване на статуквото, но не и за радикална пром­яна, от която партията се нуждае.

Със сигурност до конгре­са на 27 юли ще има и други кандидати за поста, най-вероятно това ще са Георги Кадиев, Михаил Миков, Корнелия Нинова и Янаки Стоилов. Точно около последните два­ма се очаква да се нагнети напрежение в областната структура на БСП в Пиринско и дори се прогнозира почти сигурно разцепление, заради предпочитанията на общин­ските структури. БСП в Гърмен, Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово, Разлог и Си­митли почти сигурно ще зас­танат зад Ниуова, защото тя създаде добри контакти в те­зи общини докато беше на­роден представител и облас­тен партиен лидер в Пирин­ско предишния си мандат. Още тогава местните струк­тури писаха писма до „Позитано“ 20 тя да бъде водач на листата, но Станишев зало­жи на благоевградчанина Емил Костадинов. Негов е и приносът Димитър Капитанов от общинската структура на БСП в Петрич и Костадин Дурчов от Банско да станат за­местник областни управите­ли. Затова и сега очаквания­та са структурите в двата гра­да да подкрепят евентуална­та кандидатура на Янаки Стоилов за лидер на партия­та, а известно е, че позиции­те на Костадинов на „Позитано“ 20 до голяма степен се дължат на приятелството му със Стоилов.

Не са тайна и търканията на Емил Костадинов с лиде­ра на общинската организа­ция на БСП в Благоевград д-р Владимир Пандев, така че не е изключено и Благоевград да заложи на евентуална канди­датура на Корнелия Нинова. Залогът за лидера се приема и като елемент от битката за реденето на новите депутат­ски листи. Ако лобито на Сер­гей Станишев загуби, със си­гурност водачите от вота през 2013 г. няма да са същите. Вече се коментират в среди­те на левицата имената на Корнелия Нинова и Костадин Паскалев като №1 и №2. Но поне до средата на август то­ва са само хипотези. Всичко ще произтече от конгреса след три седмици. Вчера пред „Струма“ народният предста­вител Емил Костадинов каза, че в голяма степен, според него, листите трябва да се оп­рат на Характеристиките от последните избори. По отно­шение на личните си предпо­читания за лидер на БСП той определи и двете имена, из­лъчени след съботния пленум – на Драгомир Стойнев и на Мая Манолова като добри ва­рианти, но бе категоричен, че няма да обяви личните си предпочитания засега. Това, в което съм сигурен, е, че след съботния пленум БСП е по-силна и показа, че е най- демократичната партия в България, каза още Костади­нов.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене