Европарламентът ще обсъди визов режим за американците

Европейският парламент ще приеме утре резолюция, в която се очаква да призове за връщане на визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Това сочи програмата на двудневната сесия на ЕП в Брюксел, цитирана от БТА.

Депутатите отчитат, че Европейската комисия (ЕК) е задължена по закон да върне временно визите за гражданите на САЩ. Причина е отказът на Вашингтон да предостави безвизов достъп за гражданите на пет държави от ЕС – България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

В проекта на резолюцията евродепутатите призовават Комисията до два месеца да предприеме необходимите законови мерки.

През 2014 г. ЕК официално установи, че САЩ все още изискват визи за някои граждани на ЕС.

Поради това ЕК трябваше до 24 месеца да предложи връщането на визите за гражданите на САЩ. Тя обаче не е предприела тази стъпка с обяснението, че би било сложно и скъпо.

Днес ЕП ще се запознае с доклада на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за бъдещето на ЕС.

Евродепутатите ще обсъдят въпроса за нарушенията на правото на свободно движение на граждани на ЕС, които пребивават във Великобритания, и експулсирането им след шестмесечен период на незаконен престой.

ЕП ще изиска последните данни за заявленията за пребиваване във Великобритания, отказите за пребиваване, издадени от британските власти и случаите на експулсиране на граждани на ЕС от Великобритания.

По данни на националната статистическа служба на Великобритания, в края на 2015 г. там са живеели 3,1 млн. граждани на ЕС.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене