Лавров пристига у нас за „Южен поток“

Сергей Лавров

Снимка: REUTERS

Ще се срещне с българския президент, премиер и външен министър

Бъдещето на проекта „Южен поток” най-вероятно ще бъде тема на разговор между по време на визитата у нас на руския външен министър Сергей Лавров в България, съобщават руски медии. Лавров пристига днес на двудневно посещение, в рамките на което ще срещне с премира Пламен Орешарски, президента Росен Плевнелиев, външния министър Кристиян Вигенин и председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Освен обсъжданията на газовия проект ще бъдат дискутирани и двустранни, регионални и международни теми. Визитата е по покана от българската страна и, както отбелязват в руското външно министерство, „свидетелства за стремежа на Русия да даде импулс за развититето на контактите между външнополитическите ведомства и на руско-българския политически диалог като цяло”, съобщава „РИА Новости“.

Москва се надява, че в хода на посещението на Лавров в България се удава възможност да бъде повдигнат въпроса за строежа на българския участък на газопровода „Южен поток”, отбелязва агенцията. 

Работите по строителството на газопровода „Южен поток” на българска територия бяха замразени от правителството в началото на юни. Това се случи непосредствено след срещата на българския премиер с американски сенатори. Тогава Пламен Орешарски беше категоричен, че проектът ще бъде възобновен, само ако всички забележки на Европа бъдат отстранени.

Два протеста се готвят в София заради посещението на Сергей Лавров. Организира ги „Протестна мрежа” заради подозренията им, че на това посещение ще се подписват неясни и скрити споразумения, най-вече около „Южен поток”. В 12.30 недоволните ще се съберат пред Министерството на външните работи, а в 15.00 часа – пред Министерския съвет.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене