Борисов: ПП преяждат с власт

С този меморандум излиза, че НПО са над партиите, заяви лидерът на ГЕРБ

„Как пък не им се ходело на избори и защо ми пишете такива работи. За да покажем ние колко голяма работа сме, казват ПП, се отказваме от външен министър, но всичко си остава така, всички останали министри си остават наши. Това е преяждане с власт. ПП казват и че ГЕРБ са длъжни да ги подкрепят за всичко останало. Това е играта на партиите, които са там“. Това заяви във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

„Те казват, че няма значение дали партиите са в НС, те нямат права по този меморандум или ние ще им вземем това право да предлагат доказани експерти. Ако пък е НПО откъм ПП и ДБ – имали това право. С този меморандум излиза, че НПО стоят по-високо от партиите. Ако е така, да си направим НПО, щом са толкова добри, да станат партии, да влязат в парламента и да ни управляват. В този документ се казва да няма никой освен ПП-ДБ и ГЕРБ при избора на регулатори, тоест всички други граждани, които са гласували за БСП и Възраждане се игнорират, а на тяхно място идват НПО – ПП и ДБ реално“, добави Борисов.

„Следобед разбрахме, че най-важната агенция за Държавен финансов контрол – АДФИ и тя е сменена и то защото не се е съгласил старият председател, заради варненската „Св. Марина“, където една госпожа искала да стане смяна, но не станала, и затова шефът на АДФИ си заминал“, каза Борисов. Те сменят всичко. Ами ДНСК? БАБХ?, Агенцията по вписванията важна ли е? Ами цялото здравеопазване е в ДБ, цялата отбрана е в ръцете на ПП. Те казват Тагарев се справя добре. В същото време българите си мислят, че сме залели Украйна с оръжие, а ние един болт не сме изпратили при решение от 8 декември, изпълнителната власт не е свършила нищо, нула, каза Борисов. Всички партии са в предизборна кампания, но вече и ние сме, мобилизираме се по структурите, добави той.

„Денков – знакова фигура – премиер, Андрей Цеков, всичко до един са ярки партийни фигури. И сега ми предлагат, ако ГЕРБ участват, ама без ярки фигури. Ама чакайте, кои сте вие да ми давате оценка на партията?! Кои ваши ярки политически фигури можете да покажете за пример? Толкова недъзи показахте, че е слабо за предизборна кампания. Вместо да се концентрираме върху добрите неща, естествено е да има конфликт, ние сме различни, но доброто да ни държи заедно, геостратегическата ни ориентация да ни държи заедно, а ние се обиждаме. Това с обиждането съм го минал преди две години, сега мога само да се надсмивам, в един момент историята дава всякакви реванши. Каквото и да кажа сега, ще е пазарлък“, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕБ съобщи, че структурата на партията във Варна вече ще бъде с ново ръководство.
„Изчаках 3-4 месеца да минат след изборите. Изчаквах да видя дали нещо добро ще се случва за Варна. Портних направи много за Варна, но допусна и грешки. Влезе в междуличностни конфликти. Много от нашите избиратели се разпръснаха, но останаха лоялни на мен и на ГЕРБ. Нямаше как да не издигнем Портних за всичко добро, което направи“, каза още лидерът на ГЕРБ. Създава се общинско ръководство с председател Николай Костадинов, районен кмет на „Варненчик“, а заместник ще е Христо Христов, районен кмет на „Младост“, съобщи Борисов.

Най-важното за Варна сега е, че няма АМ „Хемус“, няма АМ „Варна“, няма нищо. В общинския съвет е подобно на София, каза Борисов. „Срамота е месеци наред да не можеш да направиш мнозинство и да приемеш бюджет“, обърна се той и към варненския и към софийския кмет. И призова общинарите да работят активно за Варна. „Градът е в насипно състояние. Когато аз станах кмет, от 61 общински съветници 61 бяха чужди. Но имах подкрепа заради София, още на първото гласуване. Ръководството ще е такова, каквото е казало ИК. Като се каже Варна, се разбира Ники, Христо, Балабанов. Портних в град Варна да не се меси, той ще ми помага в областта. Забранявам да се месиш във Варна“, призова Борисов.

Според него Портних не заслужавал да не бъде кандидат. „Аз съм лоялен човек, нямах сърце да взема това решение. В Пловдив го направихме и видяхте резултата. Който е съгласен – върви с мен, който не – има много други партии“, заяви още Бойко Борисов.

До понеделник сигурно ще има оценка на министрите, съобщи Борисов. Когато Денков и Габриел дойдат с отчета за министрите, тогава ние ще кажем кои ще подкрепим и кои не, след понеделник ще говорим за състава на Министерски съвет, уточни още лидерът на ГЕРБ.

Стела Стоянова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене