Гоцеделчевските туристи опознават северна Гърция

Природата в Гоцеделчевсвкия край наподобява тази в крайграничните райони на Северна Гърция – високи и по-ниски планини, плодородни котловини и полета, примамливи природни забележителности – към които гоцеделчевските туристи проявяват оправдан интерес. Това опознаване обаче бе невъзможно докъм 2005 г., когато бе открит Граничният контролно-пропускателен пункт ‘’Илинден-Евсохи’’, а и страната ни стана член на Европейския съюз. Тогава ‘’отвори се пътя за Драма’’ и стотици люде се отправиха на юг, за да се запознаят с природата и икономиката на съседна Гърция.

За любителите на планинския туризъм твърде привлекателни за тези планини в Северна Гърция, които за разположени около или в близост до българо-гръцката граница. Това са; Орвилос /Славянка/, Стъргач, Черна гора, Фалакро /Боздаг/, Вронду /Шарлия/, Меникион /Сминица/ и по-далечната Пангео /Кушиница/. Първите две се простират от двете страни на границата и ако преди бе невъзможно посещение на гръцката им част, то сега това е безпроблемно. Така например вече няколко пъти се провежда изкачване откъм гръцка страна на най-висикият в Славянка –Гоцев връх /2212 м. /. Това става по маршрута Гоце Делчев – ГКПП ‘’Илинден-Евсохи’’- с. Като Неврокопи/Зърнево/- с. Катафито/Каракьой/. Дотук се идва с превозно средство, а след това пеша, около 5 часа, през прохода Пресеките /той отделя Славянка от Черна гора/ се изкачва по южния склон на планината в северозападна позока и се достига първенецът Гоцев връх. Връщането до с. Катафито става за около 3 часа.

Значителен е броят на туристите от гр. Гоце Делчев, посетили историческата пещера Капе, която се намира в югозападната част на Славянка в землището на гръцкото село Ахладохори – някогашното Крушово.

Най-примамлива и посещавана обаче си остава внушителната, най-висока от споменатите по-горе планини – Фалакро /Боздаг/. Тя се откроява всред останалите планини и особено първенецът и Профитис Илияс /2232 м. /, от който се открива величествена панорама към всички посоки, влключително и към гордия Пирин в България и разположения в подножието му гр. Гоце Делчев.

Асфалтиран път достига голяма надморска височина във Фалакро в землището на с. Волак, откъдето пеша за около 2 часа и 15 минути по каменисто-тревния склон се изкачва най-високия и връх. Малко преди да се достигне до него впечатляват грамадни, страховити варовиково-мраморни пропасти, каквито рядко се наблюдават в българските планини. Един ярко изразен карстов терен.

Любим за посещение връх в Боздаг за гоцеделчевските туристи е и самотно извисяващия се над Като Неврокопската котловина вр. Щудера /1769 м. /, разположен високо над с. Охиро/Елес/, вдясно от шосето Като Неврокопи – Драма.

За по-цялостно опознаване на тази част от Фалакро се отива с автобус до с. Панорама /Калапот/, разположено в северната част на Драмското поле в самите пазви на планината, откъдето пеша за около 4 часа се изкачвате на вр. Щудера.

Ненагледна е панорамата оттук към всички посоки. От върха може да се спуснете в североизточна посока към с. Гранитис /Гюреджик/, което се намира на най-високото място по шосето Като Неврокопи- Драма. И с автобуса се връщате в гр. Гоце Делчев.

В южната част на Драмското поле величествено се извисява планината Пангео /старото и име е Кушиница/ с най-висок връх Мати /1956 м. /Напоследък и тук идват гоцеделчевски туристи, като съчетават това с посещение на известния средновековен манастир ‘’Богородица Икосифинисса’’- един от най-старите на Балканския полуостров.

Недалеч от българо-гръцката граница са разположени планините Вронду /Шарлия/ с най-висок връх Профитис Илияс /1849 м. / и Меникио /Сминица/ с най-гоцеделчевските туристи, тъй като те и селищата около тях са свързани и с историческото минало на българския народ
Твърде атрактивни за скално катерене и алпинизъм са отделни участъци от планините Фалакро, Пангео и Орвилос /Славянка/.

В Драмското поле са разположени две изключително красиви пещери – при с. Алистрати и пещерата Маара на р. Ангиста. – с причудливи пещерни образувания, извайвани през вековете.
Най-популярен и примамлив е маршрута от гр. Гоце Делчев до Кавала на Бяло море/около 100 км. /, с превозно средство и спиране на по-забележителните места по пътя. Първо, при навлизането в Драмското поле се отклонявате надясно в северозападна посока да посетите пещерата Маара, а след това в Драма разглеждате изворите на р. Варвара в центъра на града с посещение на църквата ‘’Св. Варвара’’.

След Драма разглеждате внушителните археологически останки от древното селище Филипи. Тук апостол Павел покръства първата християнка Св. Лидия и основава първата църква в. Европа.
Пристигате в Кавала и се възхищавате на един великолепен ‘’бял град’’, където имате богат избор за посещение на интересни обекти.

Забележителни места в тази част на Северна Гърция са и останките от древния античен град Амфиполи в Драмско, манастира ‘’Св. Йоан Предтеча’’на 8 км. северно от Сяр, ’’Парк музей Лисе’’или ‘’Укрепление Лисе’’ в околностите на с. Охиро /Елес/ в близост да Като Неврокопи, голям интерес предизвикват и разнообразните фолклорни празници в много от драмските села и. т. н.

Едно запознаване с природата и историята на крайграничната част от Северна Гърция би задоволило всеки, който обича да пътешевства. И ще се увери, че и двата народа – българския и гръцкия – са миролюбиви и гостоприемни, приятелски настроени един към друг.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене