№43! Силата на опита! Атанас Камбитов: Горд съм, че вървя по трайните следи на всичко хубаво, което направихме през тези 8 години! Намерихме правилния път и го утъпкахме с работа и отговорност-ЗА БЛАГОЕВГРАД!

Едно специално интервю с кандидата за кмет, Кмета и Човека Атанас Камбитов! За силата и слабостта му, за амбициите и грешките, за изпълнените и поставените цели, за проблемите и тяхното решение, за популизма, мръсните политически игри, лъжите и омразата. За КАУЗАТА – БЛАГОЕВГРАД! И кое провокира нескрито вълнение у видимо суровия управник????

Г-н Камбитов, добър ден! Добър ли е денят ви на входа на предстоящия избор, г-н Камбитов? След продължилата почти 2 години предизборна кампания, в която вие бяхте основният „герой“ – обект на клевети, лъжи, инсинуации, лични нападки, обиди, след съвсем кратко време, ще започне броенето на гласовете на доверието.. Какво очаквате от резултата?!

– За мен денят е добър. Аз нямам лош ден в Благоевград, като кмет, в кметския кабинет, в който прекарах 8 години от живота си. Напрежение е имало и има всеки ден, отговорностите на кмет на Благоевград са огромни, но напрегнатите и тежки моменти бързо се забравят, след като видиш резултата от усилията си. По отношение на ЗЛОСТНАТА кампания в последните 2 години……

Какво да кажа?! Това не е кампания, не го наричайте така. Това е опит на озлобени, безидейни хора, да дискредитират институцията „Кмет“, Общината и мен лично, преследвайки собствени цели. За лъжите, клеветите и личните обиди си има правораздавателни институции, където да потърсиш правата си и аз съм го направил, защото няма да позволя да се очернят невинни хора от екипа ми, работили денонощно за Благоевград, да се нараняват децата ми, семейството ми…..

В опита на някои да ударят мен, да ме дискредитират по пътя към изпълнение на поставените цели, се прескочиха морални норми и всякакви граници. Разпространяваха се откровени лъжи около работата ми, правеха се публикации и репортажи в медиите, пускаха се непрекъснато сигнали, по които аз бях проверяван непрекъснато.

И ДЪРЖА ЯСНО ДА КАЖА – ВСИЧКИ ПРОВЕРКИ от всякакви институции, касаещи ме лично и по отношение на работата ми ЗАВЪРШИХА С КАТЕГОРИЧНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ – НЯМА НАРУШЕНИЯ, НЯМА НЕСЪОТВЕТСТВИЯ, НЯМА САНКЦИИ! Шизоидното поведение на определени политици обаче, омърси средата в Благоевград, принизи сблъсъка на идеи между кандидати за кметове и общински съветници в тази предизборна кампания.

Бих могъл, но не искам да коментирам изявите на хора, самопровъзгласили за политици, за спасители на Благоевград, а всъщност много далеч от политиката, много далеч от управлението на града и произтичащите от това изключително тежки и сериозни отговорности. КАКВО ОЧАКВАМ ОТ РЕЗУЛТАТА? Очаквам благоевградчани да гласуват! Да гласуват мъдро, да не се поддават на манипулации и да дадат гласа си за този, когото смятат за най-добър и подходящ за кмет на Община Благоевград. АЗ ВЯРВАМ В ПРАВИЛНИЯ и интелигентен ИЗБОР НА БЛАГОЕВГРАДЧАНИ.

В момента предизборните срещи са в разгара си. Вие припомняте какво екипът ви е направил за града и какво ще направи в следващите 4 години. След вас минават опонентите ви и отричат и обругават направеното. Това, което остава като впечатление, е че в тази кампания вие сте МОНУМЕНТЪТ, по който останалите се катерят, за да се покажат пред публика.. Хората слушат и се объркват…. На какво да повярват благоевградчани?!

– Не подценявайте жителите на Благоевград. В никакъв случай не се объркват.. Благоевградчани слушат кой какво говори, но оценяват по делата. Аз това виждам в непрекъснатите си срещи с хората, до чиито проблеми съм бил близо през всичките тези 8 години, за разлика от опонентите ми, които разчитат на един предизборен месец да се запознаят с тях. Жалко е, че те не разкриваха себе си, и кампанията не бе сблъсък на идеи, а кандидатите бяха основно ангажирани с това да хвърлят кал по направеното от ПП ГЕРБ и по мен, като кмет, ръководил общината два мандата. Подцениха благоевградчани, насаждайки омраза, и отричайки доброто.

Смешни и нелепи са и оценките, които дава на администрацията и работата ни предшественикът ми при положение, че години наред по време на неговото управление, той не си е мръдна „пръста“ да реши основни проблеми в Благоевград и, че остави като „наследство“ над 2 000 000 лева санкции за нарушения по проекти, изпълнени от него, които ние изплащахме.

Казано е – омразата винаги се връща там, откъдето е тръгнала, това е бумерангът на злото. Това, което правителството на ПП ГЕРБ и екипът ми сме направили в тези 8 години е видимо за всички. Резултатите са видими и докато някои през цялото време говореха и се мъчеха да ни спъват – ние работихме! Работихме неуморно. За тези години сме привлекли в общината над 311 млн. лева пари от национално финансиране, оперативни програми и други финансови инструменти.

Цифрите сочат: 140 млн. От национална програма саниране – над 200 блока, 9000 апартамента и 30 000 човека имат директна полза от това – наполовина смъкнати енергийни разходи на домакинства и красиви и обновени фасади.

Дългочакано и жизненонеобходимо депо за отпадъци за 24 млн. Направихме го. За петте общини – Благоевград, Бобошево, Рила, Кочериново и Симитли. Ако не беше реализирано депото, тези общини щяха да фалират

Имаме изцяло обновен площад, неремонтиран 30 години, започваме строителството на подлез в кв. Грамада, чакан половин век, направихме мемориала „Памет и вяра“, а 33-метровият светещ кръст, направен с усилията на дарители и община Благоевград, се превърна в един от символите на града.

Мога да изброявам още много направени неща, които съм казвал многократно. Като голям успех отчитам, че успяхме с много усилия да върнем терена на казармите на общината и да направим парк „Македония“ с мащаби, нужни за провеждането на мероприятия от световна величина. За съжаление един от кандидатите за кметове се нагледа на този парк и се заканва да го затвори за провеждането на концерти, което респективно означава, че иска да спре и „Франкофоли“, един от фестивалите – гордост за Благоевград и България, донесъл ни европейска и национална слава. Но ще оставя това без повече коментари, защото не желая да обсъждам празни популистки изявления и утопични обещания.. НЕ СА СЕРИОЗНИ ТЕЗИ НЕЩА! Аз и екипът ми положихме невероятни усилия да възстановим този Фестивал, изпълнявахме точка по точка поставените преди години, набелязани цели.

Тук е мястото да кажа, че трябва да благодарим на правителството на ГЕРБ и г-н Бойко Борисов, за сериозното внимание, което обръщаха на областния център и за това, че с помощта на правителството тук се случиха много хубави неща, полезни за града. Нямаше проблем, който да съм поставил пред премиера и ресорните министри и и той да не получаваше адекватно решение – на мига. Получавахме всичко, което искахме като помощ от правителството на ГЕРБ и заради добрата ми лична комуникация с министрите.

Нещата в града се случваха и благодарение на отговорните общински съветници, подкрепили предложенията ми, свързани с развитието на Благоевград. Единици бяха съветниците, оформили така нареченото „опозиционно ядро“, които умишлено бойкотираха конструктивни предложения за града, касаещи дори децата, майките, социалната политика, провеждана в община Благоевград. Въпреки тях, мнозинството от ОБС подхождаше безкрайно отговорно и аз им благодаря за успешната ни съвместна работа в полза на Благоевград..

Ако на 27-ми е последният ви работен ден в общината, с какви мисли и емоции бихте напуснали кметския кабинет..?!

/ смее се / – Надявам се да не е последният ми работен ден! Аз и екипът ми имаме още толкова неща да направим за Благоевград. Ние доказахме хиляди пъти, че МОЖЕМ. Но ако това е последният ми работен ден, бих си тръгнал със самочувствие на човек, на кмет, който ще остави трайни следи в Благоевград, защото направеното за тези 8 години в Благоевград ме прави горд, наистина.

100 години след мен ще остане депото, десетилетия санираните блокове, поколения ще се разхождат по новия площад, по асфалтираните улици, семейства ще живеят спокойно в нови жилища…. и още и още… Ние реализирахме проекти за милиони левове, променихме облика на града изцяло, направихме го европейски фестивален център, възродихме ансамбъл „Пирин“, намерихме солиден и надежден бизнеспартньор, благодарение на който футболният ни отбор „Пирин“, една голяма болка на всички сега е във възход….

За Благоевград днес говорят големи имена в европейската политика, в бизнеса, в сферата на културата. Тук е мястото да кажа, че зад всичко това стоят денонощните усилия на много хора, които наистина в тези години показаха, че милеят за Благоевград. Горд съм и с това, че направих добър екип и една работеща общинска администрация с млади хора, с които успяхме да изградим отношения като в едно голямо и сплотено семейство, от което много трудно бих се отделил.

Г-н Камбитов, улавям вълнение в гласа ви?!

– Да, преживявам въпроса ви. Вълнувам се, когато говоря за хората, с които работя всеки ден, години наред. Аз им благодаря за всеотдайността и усилията. Знам, че ангажирани с големите проекти и големите цели, които си бяхме поставили, сме допускали и грешки в работата си с хората, търсещи услугите на общинска администрация, но ако получа доверието на съгражданите ми, предстоят реформи и реорганизация, така, че общинска администрация да подобри работата си с всеки отделен човек.

Не мога да не отбележа обаче, че нещата в община Благоевград се получаваха именно заради добрия екип и доброто взаимодействие между отделите и всички хора, които работят тук. Искрен съм и ще ви кажа като продължение на предишния ви въпрос. Ще си тръгна доволен от постигнатото, но и ще съжалявам, защото изпълнението на това, които сме заложили в програмата ми за следващите 4 години, ще затвори цикъла от видимите резултати и ще довърши цялостния облик на Благоевград – един красив, европейски град, с щастливи хора. И това, което казвам не е популизъм, а реален план за действие, с изпълними цели. Факт е, че ние вече изпълняваме голяма част от заложените в програмата ми приоритети за следващите 4 години..

Кажете някои от нещата, които предстои да се случат в Благоевград?!

– Многократно съм ги казвал, не само в хода на предизборната кампания. Всички в Благоевград знаят, че сред приоритетите ми е:

Изграждане на Индустриална зона „Благоевград“, тези дни подписахме меморандум и сме на правилния път..

Изграждане на Регионален иновационен център

Цялостна подмяна на ВиК мрежата в ЦГЧ

Изграждане на подлез при квартал „Грамада“

Разширяване на „Синя зона“.

Изграждане на подземен и надземен паркинг в района

Продължаване санирането на жилищни сгради.

Подмяна на индивидуалните отоплителни устройства на домакинствата,

Изграждане и поддържане на допълнителни Зелени пояси,

Поставяне на филтри за фини прахови частици за подобряване чистотата на въздуха,

Създаване на хосписи и много други.

Развитие на културната, спортната и туристическа инфраструктура в Благоевград

Оптимизиране и реформа на Общинска администрация. И това са само малка част от нещата, които ще свърша в следващите 4 години

Много амбициозна е програмата ви…..

– Така е. Амбициозна, но реално изпълнима. Аз и екипът ми сме доказали, че можем и следваме неотклонно амбициозните си планове и както казах, вече работим по проекти, заложени за следващите 4 години. Със силата на 8-годишния си опит знам, че когато човек подхожда отговорно към работата си, нещата се случват. Аз съм типичен представител на зодия Телец, придвижвам се бавно, премерено, но в крайна сметка целта е изпълнена, при това винаги с успех.. Никога не се отказвам, защото приемам поставените и неизпълнените цели като личен провал. Както искате, така го коментирайте. Това е част от характера ми. Дали е добре не знам, но знам, че характерът ми, а и вече натрупаният опит ми помагат да се справя с всяка ситуация, пред която съм изправен като кмет на Благоевград.

Не търпя провали в работата си, затова приемам много лично всяка критика, свързана с Благоевград и реагирам на мига за отстраняване на проблема. Затова и приех предизвикателството в кампанията: „Ти предложи, кмете направи“, която бе топлата ми връзка с жителите на града. Една изключително успешна от моя гледна точка кампания. Успяхме да изпълним и голяма част от предложенията на хората, чухме ги, видяхме проблемите им, работихме с изключителна отговорност, за да удовлетворим исканията им и не сме спрели да работим в тази посока. ЧУВАМЕ КРИТИКИТЕ, ПРИЕМАМЕ ГИ И СЕ СТАРАЕМ ДА РЕШИМ НАБОЛЕЛИТЕ ПРОБЛЕМИ.

Връщам се на индустриалната зона, за което се борим много отдавна. Целта е разкриването на нови работни места в града, нещо заради което сме обект на критика от нашите съграждани. Да, недостатъчните работни места, са проблем за жителите на Благоевград и не само обаче. Кризата с работните места е навсякъде в страната.

Няколко частни собственици затвориха предприятията си тук и при разговорите си с тях се оказва, че те си тръгват, за да търсят по-евтина работна ръка, по-големи терени и по-изгодни за техния личен бизнес условия. Тук общината е безсилна да се намеси, не можем да сложим пръст в частно-собственическите интереси на когото и да било.

Проблемът е, че нямаме достатъчно големи общински терени, за да удовлетворим търсенията на големи инвеститори, тъй като преди повече от 8 години, голяма част от терените или са продадени, или възстановени на частници, и когато днес дойде голям инвеститор, с искане за огромни площи за производството му, ние не можем да реагираме. Затова и намерихме начин за привличане на инвеститори чрез изграждането на индустриална зона.

В хода на предизборната кампания опонентите ми са се развихрили в див популизъм по отношение на тази ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА. От това, което казват обаче е ясно, че ТЕ НИТО ЗНАЯТ, НИТО РАЗБИРАТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС, ОЩЕ ПО-МАЛКО ЗНАЯТ КАКВО И КАК СЕ ПРАВИ И ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ИНДУСТРИАЛНАТА ЗОНА.

Разговорите ми с премиера Бойко Борисов, за да се случат нещата с националната компания „Индустриални зони“, са повече от една година.. Процедурата бе доведена докрай преди седмици, когато подписахме така чакания меморандум за сътрудничество, все пак и компанията трябваше да е сигурна, че може да се осигури финансиране на зоната. Не става така както си въобразяват някои кандидати за кметове, тръбейки популистки наляво надясно как можело да се направи, какво да се случи. Не искам да бъда груб, но в коментарите си около Индустриална зона, някои от опонентите ми показват пълна некомпетентност.

ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ДО ЕДНА ГОДИНА И ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЗОНАТА ЩЕ ЗАРАБОТИ, И ПЪРВАТА ФИРМА ВЕЧЕ ЩЕ Е В НЕЯ.. Така, че е крайно време да се спре с всякакви спекулации по темата.

За ниските работни заплати, с които също се спекулира: Провеждам срещи с бизнеса, с работодатели, с които обсъждаме проблемите им, както и говорим за работните заплати на хората. Все пак кметът не е работодател на всички, за да търпи критика за работните заплати на работещите в държавни учреждения и частни фирми. По темата със заплатите някои спекулират със статистиката. Когато се говори, че Благоевград е на последните места по заплати и се използва суха статистика, удобно се спестява, че данните не са за областния център, а за цялата област.

Как си обяснявате този рекорден брой кандидати за кметове в Благоевград – 12! Какъв е този мерак за мястото ви?! Заплаха ли са за вас?!

– 12 кандидати за кметове на община Благоевград… За мен това е оценка, отлична оценка за работата ми като кмет на града. Всеки иска да влезе в чист, подреден дом. А нашата къщичка е такава. Всичко е подредено, започнати са проекти за милиони, свършена е работа за години напред, така, че в момента всички си мислят, че да си кмет на Благоевград е много лесно. Не на шега казвам, че следващият може 2 години да не пипа никаква работа в общината. Машината е смазана.

За съжаление обаче някои от кандидатите се надценяват и то сериозно, според мен голяма част от тях не не знаят как ще управляват града, програмите им са плагиатски, неизпълними, без реални решения, което налага извода, че те не искат да спечелят изборите, те просто искат Камбитов да загуби, да го няма. Което като намерение е КРАЙНО ОБИДНО ЗА БЛАГОЕВГРАДЧАНИ, ЗАЩОТО БИТКАТА ЗА БЛАГОЕВГРАД НЕ Е ЛИЧНА БИТКА. БЛАГОЕВГРАД Е КАУЗА!, Затова смятам, че броят на кандидатите ще се редуцира значително в изборния ден

До колко ще се редуцира?!

/ Смее се / – До един, победителят…..

Г-н Камбитов, няма да ви питам къде живеете, защото отговорът на този въпрос вече сте го давали многократно. Живеете и в Благоевград и пътувате до София, където имате луксозна къща още преди да влезете в политиката и старите граждани и хората, които ви познават знаят това. Две от децата ви са в Благоевград, а малката ви дъщеря учи в София. В София са и министерствата, в които, за да донесете над 300 милиона инвестиции, вероятно сте обикаляли неуморно години наред. Тук са родителите ви роднините ви, близките ви, приятелите ви, ВСИЧКО СВИДНО Е В БЛАГОЕВГРАД.

Винаги сте работил в Благоевград и за Благоевград. Ще ви попитам само: – Как г-н Камбитов, един човек с отговорностите на кмет на една голяма община, как успяхте да понесете цялата помия, която се изля върху вас в последните 2 години, без това да се отрази на работата ви, без нито веднъж да направите грешна стъпка?!…..

– Като кмет на община Благоевград понесох всичко това стоически, с отговорност. Длъжен бях! На нападките и клеветите по отношение на работата ми отговарях с истината – с факти и документи, които опровергаваха лъжите и инсинуациите. Както вече казах десетки институции проверяваха работата на община Благоевград по серия сигнали.

Отговарях на всяка лъжа с резултатите от проверките, които бяха категорично оневиняващи и мен и екипите ми. Няма по-силно оръжие от документалната истина срещу лъжливи и клеветнически твърдения. Не можех да отмина с безразличие обаче обидите, отправени към хора от екипа ми, които злонамерени хора не пощадиха. Не мога да отмина разбира се и факта, че в тази злостната кампания срещу мен, бяха въвлечени и децата ми.

Удряха безпощадно не само по Атанас Камбитов – КМЕТА, но и по БАЩАТА Атанас Камбитов, а това е прекалено и непростимо и всеки родител знае това! Имам страхотен син и две прекрасни дъщери, които през цялото време са до мен и не се огънаха въпреки вражеския огън. Те поеха част от негативите… Извинявам им се, заради това, че станаха част от работата на баща им. Затова като резултат от тази 2 годишна кампания съм завел няколко дела срещу част от авторите на клеветнически твърдения, лъжи и тиражирани компромати, а за други просто махам с ръка и отминавам.. Така се защитавам – по законоустановения ред и с ИСТИНАТА.

Благодаря ви за това, че ми отговорихте на въпроса и съжалявам, че ви върнах отново на тази тема. За да разведря разговора ще ви кажа: Нещо много интересно открих, вие сте с №43 и ЩЕ БЪДЕТЕ, АКО ВИ ИЗБЕРАТ 43-тият кмет на община Благоевград. На предишните избори номерът ви съдържаше отново 4 и 3, но в обратна конфигурация 34. Двете числа явно ви носят победи. Вярвате ли в символиката на числата?

– Не знам какво символизират, вие знаете ли?

Прочетох – Тройката означава, „амбиция с победа“, „четворката“ се смята за ангелско число и е свързано с трудности и изпитания, пред които трябва да покажете желязна воля.

Сборът от двете числа е 7, което пък означава, че скоро ще реализирате всички свои планове и ви очаква период на хармония и щастие.

– Е значи, добър е номерът ми 43 в интегралната бюлетина……..

Очакват ви щастие и хармония, казват числата. Къде е вашето щастие г-н Камбитов?

– В трите ми деца. Те са щастието ми и хармонията ми. Терапията ми след напрегнат ден.

А работата в община Благоевград не ви ли прави щастлив?!

– Естествено, щастлив съм всеки ден, когато работя и виждам резултата от работата ми. Ако погледнете рисунките на стената в кабинета ми, направени от дечица от центъра за деца с увреждания, множеството грамоти са за заслуги и като оценка на работата ми за Благоевград, купища награди за екипа ми през всичките тези 8 години, е как да не съм щастлив?!

Понякога излизам и се разхождам сам в Благоевград и ме прави щастлив всеки поздрав на съгражданите ми. На където и да се обърна виждам ПРОМЯНАТА и знам какви усилия вложихме тези 8 години… ВЪРВЯ ПО СЛЕДИТЕ, КОИТО НАВСЯКЪДЕ ОСТАВИХМЕ АЗ И ЕКИПЪТ МИ….. Това е щастие, наистина!

Нещо за финал на приятния ни разговор. Призовете благоевградчани, защо да гласуват с бюлетина №43 за Атанас Камбитов!

– Да гласуват за Атанас Камбитов, защото: Атанас Камбитов и екипът му могат и знаят как да довършат започнатото! НИЕ НАМЕРИХМЕ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ И ГО УТЪПКАХМЕ. Нагърбихме се с неща, за които другите говореха, но НЕ направиха. Защото сме неуморни, ДОКАЗАНИ във времето и знаем как можем да направим още много хубави неща за Благоевград. И ЗАЩОТО ИМАМ И СИЛАТА И ОПИТА. Защото аз обичам Благоевград! Днес повече от вчера и утре повече от днес!

Затова с бюлетина №43! За да няма нито един пропаднал глас и разочарован гласоподавател. Аз вярвам в моите съграждани и знам, че те ще преценят умно и ще направят своя осъзнат и мъдър избор. Доверете ми се!

Благодаря ви….

Разговаря П. Костадинов

Д-р Атанас Камбитов е роден на 30 април 1967 година в Благоевград.

Учил е в VII СУ „Кузман Шапкарев“ и Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“. Придобива образователно-квалификационна степен „Магистър” по медицина в Медицинска Академия – София, както и магистърска степен по икономика „Стопанско управление“ във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

От 1994 до 1997 г. – практикува като лекар.
От 1997 г. до 2009 г. развива собствен бизнес.
От 2007 г. до 2009 г. е общински съветник в ОбС – Благоевград.
2009 г. – 2011 г. е Народен представител в 39-то НС.
2011 г. – 2015 г. – кмет на Благоевград ( I мандат).
2015 -2019 г. – кмет на Благоевград ( II мандат).

Член е на Управителния съвет на НСОРБ и е председател на СЮЗО.

До 2009 г. е акционер във футболен клуб „Пирин“ – Благоевград.

ОТЛИЧИЯ:

2016 г. е обявен за носител на приза „Кмет на годината“;

През 2014г. е отличен с приз в категория „Ефективно управление на европроекти“. Носител е още на отличията „Кмет на месеца“ , „Кмет на гражданите“ – 2 пъти, получава приз за градоначалник на „Социална Община“ – мандат 2015-2019 г. на национално ниво.

Носител е и на наградата „Ангели на благодарността“, а през 2019 г. получава сертификат за особен принос в съхраняването на българското ДНК във връзка с политиката на Община Благоевград за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

Политическа публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене