Голям и пореден курбан събра стотици жители на община Хаджидимово в местността „Света Петка“ край Петрелик

Голям курбан за поредна година, днес отново събра стотици жители от хаджидимовското село Петрелик и населените места от общината и региона в местността „Света Петка“ край Петрелик.

Организатор на събитието е бившият кмет на село Петрелик Петър Дамянов по чиято инициатива през април 2016 година бе издигнат 15 метров светещ кръст в същата местност и където е построен и малък параклис.

Курбанът бе приготвен и осветен и раздаден на място, след което празникът продължи с музика и дълги хора. Щедрото ноемврийско слънце и топлото време  дни преди големият християнски празник Димитровден, позволи много хора да посветят неделният ден на хубавият празник в местността „Света Петка“ край село Петрелик.

Инициативата за издигането на 15 метровият кръст на бившия кмет на селото, Петър Дамянов се родила след пророчески сън, в който му било казано, че  трябва да се издигне кръст в местността „Света Петка“ край Петрелик. Така около Петър Дамянов, след като споделил съня си и намеренията си, без колебание се заформя голяма група от ентусиасти, които изпълняват до край пророческия сън на бившия кмет на село Петрелик, Петър Дамянов.

Според преданията, хълмът, където сега се намира християнският символ е бил обитаван още от древността. Някога на това възвишение е имало махала, от която до днес са останали само гробовете. Освен тях, наоколо има разпръснати танкови съоръжения и прокопи, които показват, че хълмът е бил използван някога и с друга цел. Легенда разказва още, че на това място е била открита икона, но никой не знае къде се намира тя.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене