5,8 млн. лв. чака Рибново от държавата за по-голямо училище

Договорът за реконструкция и разширяване на Средно училище „Йордан Йовков” в гърменското село Рибново ще бъде подписан до една седмица.

Преди време комисиятапо провеждането на конкурса отстрани от участие две от петте кандидатсвали дружества – „Образователна инфраструктура-Рибново” ДЗЗД-Пловдив и „ГДС-Руен” ДЗЗД-Кюстендил. На първо място бе класирана „Престиж Бизнес” ООД, на второ – „БСГ – Бояна” ДЗЗД, а на трето – „А-Строй” ЕООД – село Абланица.

„Две от фирмите обжалваха поръчката, но Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбите им. Сега няма пречки за подписването на договора. Училището ни е хубаво, но сградата е малка, няма въздух, децата нямат достатътчно пространство. От първи до осми клас са целодневно тук. С предстоящия ремонт ще решим този проблем”, коментира училищният директор Манчо Джуркин.

Договорът е на стойност 6 125 000 лева, с тази сума трябва да се изградят нов корпус, физкултурен салон, спортни площадки, нова ограда, да се санира цялата сграда на училището. Тук учат около 500 ученици в 24 паралелки, работят 70 души, а класните стаи са само 16.

Проблемът обаче е, че в момента в сметката на школото има само 300 000 лева, които бяха отпуснати от Министерството на образованието и науката. Това означава, че не достигат 5,8 милиона лева. „Имам обещанието на управляващите, че парите ще бъдат осигурени”, твърди Манчо Джуркин.

Има обаче едно голямо „НО”. Обещанието си е обещание, но пък обещаното не е като даденото. Дали държавата ще изпълни поетия ангажимент, или село Рибново ще чака още дълги години за по-голямо училище? Това предстои да се разбере в близките 1-2 месеца. Дано всичко бъде наред, за да може учениците да имат по-голямо и модерно училище, в което да се обучават.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене