ПОХВАЛНО! Вижте какво направиха живущи в ж.к. Бистрица пред блока си!

„Елате да видите пред блок 51 какво райско кътче направиха живущите там“, писа наш читател, от жк.Бистрица. Най-големият квартал на града претърпя основен ремонт, след като от Община Дупница подмениха канализация, водопровод, а по проект реализираха и надземната инфраструктура с нови дръвчета, зелени площи, паркинги, новоасфлатирани улици, с което изцяло се обнови населеният с близо 10 000 жители комплекс.

333„Няма по-приятно кътче в целия квартал. Можете сами да видите какво направиха и как изглежда. След този ремонт, какъвто не е правен откакто е изградено Жк-ато, самите живущи можем да го направим. Нека всички вземем пример и да направим квартала още по-приятен за живеене“, допълва в писмото си до zadupnitsa.com нашата читателка с инициали И.Т.

Оказа се, че две жени от блока почти всекидневно отделят по 30-ина минути от времето си, за да поддържат зелените площи пред апартаментите, където живеят. На място снощи бе една от жените, които засаждаше поредните цветя. Скромната жена с изключително добродушно изражение, видимо се притесни от присъствието ни и помоли да не бъде снимана в лице, което й желание, разбира се, уважаваме. „Какво трябва да искаме още. Направи се кварталът и стана много красив. На нас ни е приятно да си облагородим входовете и затова го правим. Никой не ни е длъжен за повече. Това си е нашият квартал и нашият дом, който трябва да го поддържаме и пазим“, бе лаконичния коментар на жената.

Минувач край блока, който пожела да запази анонимност бе категоричен: „Вижте колко е красиво и приятно… Трябва да се задължат всички домоуправители на блоковете да се ангажират и да накарат съседите си да поддържат градинките пред блоковете. Мъжете ще изкопаят, жените ще засадят… Иначе сме царе да мрънкаме и да хвърляме вината у другите. А в същото време продължава практиката пред някои блокове да си хвърлят боклука от терасите и после същите да викат, че им е мръсно и плащали данъци, а Общината да им събира боклука“, коментира мъжът на видима възраст около 65 години. „Ходихме с един съсед до кмета, за да го питаме какво ще се прави с останалата част от квартала, а и защото имам малки внучета, а детските площадки са едва две. Обясни ни, че има втори етап за останалата незасегната част от квартала за ремонт, който ще се реализира, но имало изисквания и срокове, когато е с европейско финансиране и след това ще се ремонтира. Мисля че каза, че три детски площадки ще бъдат направени. Аз ходих за това най-вече да питам“, коментира още мъжът.

Както е известно, малка част от комплекса остана с неподменена надземна инфраструктура, а само канал и водопровод. След приключване на всички проекти с европейско финансиране в града, спестените средства от проведените процедури, както и допълнителния финансов ресурс, който ще бъде разпределен от Държавата между изрядните общини от неусвоените от други градове, тогава ще бъде направена надземната инфраструктура в останалата малка част от квартала.

Дали обаче и други живущи в квартала ще последват примера на жените от бл.51 в жк.Бистрица, скоро ще разберем.

Вестник “ Топ Преса “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене