Шофьорските изпити – вече без инструктора и в коли с видеонаблюдение и датчици за грешки

Шофьорските изпити вече ще се провеждат в автомобили, оборудвани с видеонаблюдение и специални датчици, отразяващи автоматично допуснатите грешки. По този начин щял да се осигури контрол и върху маршрута.

Това реши правителството на днешното си редовно заседание. На него кабинетът одобри мерки за подобряване на работата на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация.“

На изпитите на кандидатите за водачи няма да присъства и представител на учебния център, с което се цели да се гарантира провеждането му в контролирана среда.

Министерският съвет одобри и промени, свързани с чувствителната тема за издаването на лицензи, контролната и административно наказателната дейност. По отношение на предоставянето на лицензи и разрешителни за извършване на превоз на пътници и товари, ще се намали административната тежест за компаниите чрез ускорено и улеснено издаване на разрешителни. Според ресорния министър Росен Желязков, предложил мерките, те ще доведат и до намаляване на условията за злоупотреби.

За подобряването на контролната и административно наказателна дейност са предвидени структурни промени чрез тристепенна система, която ще включва осем регионални дирекции с контролни функции вместо сега съществуващите 27 областни отдела. Областните отдели ще запазят административните си функции по обслужването на граждани, както и дейности по провеждането на изпити на кандидатите за водачи.

Контролната дейност ще бъде организирана в осем регионални дирекции: София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца. В рамките на новите регионални дирекции ще има средно 8 или 9 контролни екипа, с изключение на София, като по този начин ще могат да се осигурят над 15 екипа.

Това ще позволи да се планират цялостни и всеобхватни проверки във всяка област, като така ще бъдат осигурени екипи за контрол и през тъмната част от денонощието, каквито към момента няма. Чрез този подход ще бъде прекъсната обвързаността на служителите на местно ниво и ще се осигури значителна степен на ротация.
Ще бъде създадена и информационна система, която да обхване всички етапи на пътния контрол.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене