Христо Ковачки в основата на еко катастрофата, случила се под Автомагистрала „Струма“!

Димитровградската ТЕЦ „Марица 3“ е поредното място, където се складират боклуци за горене в централите на енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Това стана ясно, след като миналата седмица Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково, направи проверка на площадката по сигнали и публикации в местните медии за натрупано голямо количество отпадъци. Става дума за 622 тона частично балирани нееднородни отпадъци, собственост на сливенската „Траш еко пак“.

Макар че компанията има право да извършва дейности с определени отпадъци на площадката, която ползва под наем, от РИОСВ са установили, че складираните видове не съответстват на тези в регистрационния документ на фирмата. Затова й е дадено предписание да ги отстрани до 15 септември, като санкцията за неизпълнение е до 20 хил. лв. Формално компанията не е свързана с ТЕЦ „Марица 3“, но практиката в централите на Ковачки е страничните дейности да се поемат от отделни дружества. От офиса на Ковачки не бяха открити за коментар за къде са предназначени отпадъците, не отговаряше телефонът и в ТЕЦ „Марица 3“.

НА МЕСТА МОЖЕ, НА ДРУГИ – НЕ

В действащото комплексно разрешително на централата не е позволено използване на RDF. Към момента няма и издадено решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), с което да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията й, уточняват от екоинспекцията.

През 2013 г. ТЕЦ „Марица 3“ подаде инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за съвместно изгаряне на битови и неопасни производствени отпадъци, за което РИОСВ – Хасково, реши, че подлежи на задължителна ОВОС и компанията поиска прекратяване на процедурата. Година по-късно беше подадено ново предложение – за добавяне на биомаса към горивото, за което РИОСВ реши, че няма нужда от оценка.

Практиката на екоинспекциите при другите ТЕЦ-ове на Ковачки досега е противоречива, макар че за повечето от тях инспекторите прецениха, че не е необходимо да се прави оценка и компаниите само промениха комплексните си разрешителни. В Русе обаче РИОСВ се оказа доста по-скептична към идеята и поиска от „Топлофикация Русе“ да направи ОВОС, за да гори отпадъци. Процедурата там не е приключила.

И В ДРУГИ ГРАДОВЕ

Друга централа на Ковачки беше замесена косвено и при пожара преди две седмици, който наложи да бъде спряно движението на част от магистрала „Струма“, след като под виадукта се запалиха незаконно натрупани отпадъци. От екоинспекцията в Перник тогава уточниха, че складиралата ги там фирма „Феникс Дупница“ има разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но за други терени в района. Управителят на фирмата Кольо Илиев пък каза пред Нова телевизия, че отпадъците са били подготвени за изкарване към ТЕЦ „Бобов дол“ на Ковачки, но тя е отказала да ги приеме, тъй като „и те са задръстени“. Самата централа има право да гори отпадъци, след като мина по бързата процедура без ОВОС. Решението беше издадено от РИОСВ – Перник, през април. Само с промени в комплексните разрешителни скоро се очаква да започнат да използват отпадъци също „Брикел“ в Гълъбово и „Топлофикация Перник“.

Централата в Гълъбово е емблематична за чести замърсявания и причина за образуваната европейска наказателна процедура срещу България. Само преди няколко дни любителско видео показа черен пушек, излизащ от комина на „Брикел“, няколко сигнала бяха подадени и до РИОСВ – Стара Загора. От екоинспекцията обясниха, че операторът е уведомил за аварирал работещ енергиен котел, което е причинило задимяването в района. Оттам посочиха още, че няма превишения на средночасовата норма за серен диоксид в събота и неделя. Пункът за контрол на качеството на въздуха обаче се намира в центъра на града.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене