Църквата на мормоните плаща 120 000 евро наемй на бизнес дамата Даниела Арнаудска за имот в Благоевград

3147-632x358

Мисионерите ще ползват за своя база бившия мебелен магазин и офис на бул. „Ал. Стамболийски“, договорът вече е регистриран в Службата по вписванията

Църквата на Исус Христос и светиите от последните дни, популярна повече като Църквата на мормоните, плати авансово 20 000 евро на благоевградската бизнес дама Даниела Арнаутска, ад да ползва неин имот за мисионерска дей­ност. Като управител на „Бизнесконтакт“ ЕООД, тя склю­чила договор с представлява­щия църквата Красимир Ко­ларов, съгласно който две по­мещения – мебелен магазин от 263 кв. м и офис от 22 кв. м на бул. „Александър Стам­болийски“ №-54 в Благоев­град, се отдават за ползване за 5 години срещу месечен наем от 2000 евро, което прави 120 000 евро за целия период. Наемателите се за­дължават да платят авансово 20 000 евро на бизнес дама­та три дни след сключване на договора и 3100 евро за преустройство на двете по­мещения и промяна на пред­назначението им. Договорът за наем вече има правна си­ла, след като бе регистриран в Службата по вписванията.

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни се подвизава вече 23 го­дини в България. Тя е осно­вана на 6 април 1830 г. от Джоузеф Смит (младши) в Ню Йорк много скоро след като превежда Книгата на Мормон и затова е популярна повече като Цървата на мормоните. Днес е международна орга­низация със седалище в Солт Лейк сити, Юта, и се ръково­ди от президент, какъвто в момента е Томас Монсън (16- и поред президент). Тя изпра­ща официални представите­ли или мисионери из целия свят, които да разпространят посланието на църквата. Раз­вива активно дейност, вклю­чително в страни, където не е регистрирана официално, и има над 14 милиона после­дователи в цял свят, най-мно- го в Северна Америка.

53-годишната Даниела Ар­наутска, която предоставя имота си на мормоните, е съп­руга на благоевградския строи­телен предприемач Кирил Ар­наутски, който е собственик на 65% от приватизираното пред­приятие „Народна мебел“ 00- Д /15% държи община Бла­гоевград, а 20% – реститути/. Заради банкови задължения частният съдебен изпълнител Милица Велева извади за про­дан фризьорски салон на фир­мата, намиращ се на ул. „14- ти полк“ N°2 Б – в кръглата сгра­да до студентското градче „Скаптопара“, която носи съ­щото име. Помещението от 65,9 кв. м бе сложено на тезг­яха с начална цена от 93 750 лв., след като е ипотекирано в ОББ през 2008 г.

Както писахме, „Народна мебел“ бе приватизирана през 2003 г. Кирил Арнаутски се легитимира в обществено­то пространство едва през 2008 г., когато заяви в общи­на Благоевград желание да изкупи нейните и на реститу- тите дялове. Докато община- рите чакаха от него опис на дружественото имущество, за да пресметнат колко пари да поискат за своите 20%, из­веднъж се оказа, че той е прехвърлил цялото имущес­тво на „Народна мебел“ ООД на личната си фирма „Кирил Инвест“, регистрирана на до­машния му адрес на ул. „Дой­ран“ в Благоевград. Така и об­щината, и реститутите оста­наха без акции.

Екскметът Костадин Пас­калев не предприе никакви мерки да запази собственос­тта на общината в дружество­то, само отчуждените бивши собственици на земи в кв. „Грамада“, където е основна­та база на ООД-то, затрупа­ха прокуратурата с жалби, но и по тази линия Арнаутски ос­тана недосегаем. Погна го са­мо НАП за укриване на данък печалба от 5 млн. лв. и ДДС чрез подаване на фалшифи­цирани годишни финансови отчети на дружеството за 2007 и 2008 г„ в които не фи­гурират приходите от продаж­бата на апартаментите в коо­перация „Скаптопара“.

Заедно с тази ВИП сграда в активите на „Народна мебел“ фигурират още 500 кв. м пар­терно помещение на търгов­ската ул. ‘Тодор Александров“ №23, които Арнаутски прода­де сам на себе си, както и ба­зата в „Грамада“, в която има оборудвани производствени халета и цехове и администра­тивна сграда. Грубо имотите на дружеството се оценяват на 10 млн. лв. Въпреки това още през 2010 г. К. Арнаут­ски се оплака, че кризата го е ударила и поради липса на поръчки е принуден да осво­боди работниците си, и отто­гава дружеството на практи­ка е без дейност.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене