Проф. Герджиков: Има основания съдът да не регистрира партията на Слави

Нарушението се съдържа в името „Няма такава държава“, законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността.

Има основания съдът да не регистрира учредената вчера партия на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“. Това мнение юристът – бившият председател на Народното събрание, бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

В „Неделя 150” на БНР той отбеляза, че законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността, а още с името си партията на шоумена нарушава законността.

„Няма такава държава“ е нещо, което трудно може да бъде защитено, все пак ние сме демократична, правова държава с всичките му кусури, с много недостатъци, наистина с проблеми. Но за да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната, че „няма такава държава“, ми се струва силно смущаващо. И мисля, че едва ли ще получи регистрация“, смята проф. Герджиков.

Той обаче не изключва изборът на наименование да е целенасочен, с цел провокация – на принципа „няма лоша реклама“. Според проф. Герджиков едно евентуално спиране от съда би могло да консолидира подкрепа около политическия проект на „Шоуто на Слави”.

Припомняме, че вчера Слави Трифонов и екипът му учредиха „на тъмно”, само за 15 минути и без достъп за журналисти новата партия. Шоуменът влезе в залата през заден вход, пазен от мутри, и забрани на учредителите да говорят пред медиите, а на всички, преди да влязат в залата, са им били отнети телефоните, за да не може да се правят снимки и записи на случващото се в залата.

По-късно във фейсбук страницата на Трифонов се появи видео със словото му./big5.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене