651 сигнала за липсващи лекарства

108 онкомедикамента изчезват от ЕС заради Брекзит

651 сигнала за липсващи лекарства са получени в Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) от 9 юни 2018 до 2 октомври т.г.

Липсата на 22% от тях е свързана с дерегистрирането им в нашата страна. Това съобщи за „Монитор“ директорът на асоциацията Боряна Маринкова. От тях най-много са тези за сърдечносъдови заболявания, сред които е и хипертонията, уточни тя и припомни, че на практика медикаментите за високо кръвно са и най-многобройни и разнообразни на пазара. След тях са тези за онкологични заболявания.

Не малка част от сигналите за липсващи медикаменти са от хора, които са се оперирали в страни извън Европейския съюз. Там им е препоръчано определено лекарство, но то не е регистрирано за продажба у нас, каза още Маринкова.

Преустановена е продажбата на 85 лекарствени продукта през тази година. От тях 3 са без аналози на пазара.

Оказва се, че най-честите причини за преустановяване на доставките на българския пазар са маркетингови причини, оптимизация на портфолиото на компанията и прекратяване на производството. За 5 лекарствени продукта от общо 85-те причините са спирането им са промяна на количеството активно вещество, промяна на лекарствената форма или количеството на продукта.

От платформата, създадена и поддържана от БАРПТЛ и федерацията „Български пациентски форум“, става ясно, че 65% от 651-те сигнала за липси се дължат на временно или трайно преустановен внос на лекарства. Други 22% е заради дерегистриране от страна на производителя, тъй като за него няма достатъчен икономически интерес в България. Сред тях са медикаменти за хронична депресия и безсъние, глисти и тении, за задържане на плода при бременни, силен антидепресант и остеопороза. За тези лекарства доста пациенти пътуват в чужбина, за да си ги набавят, казаха от асоциацията.

БАРПТЛ е създадена, за да прави бързи проверки за наличности и да упътва пациентите къде могат да намерят количества от лекарство, за чиято липса е получен сигнал на електронната й страница. 35% от случаите, в това число и при временно преустановяване на вноса, на пациентите е оказано съдействие с информация в коя близка до тях аптека могат да намерят търсения продукт.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата съобщи, че 108 онкомедикамента са спрени за продажба в Европейския съюз заради Брекзит. Причината е, че фармацевтичните компании са подали заявления за пререгистрация в държави от ЕС, за да могат да търгуват изделията си. Процесът обаче все още е в ход и до приключването му те не могат да ги продават. За 82 сигнала за 31 липсващи лекарствени продукта съобщи и сайтът „Моето лекарство“, създаден през септември от Сдружението за развитие на българското здравеопазване с цел да информира Изпълнителната агенция по лекарствата.

Предоставили сме отговор по 41 сигнала. Тъй като на този етап липсва валидация за достоверност за някои единични сигнали, е необходимо извършване на проверки и събиране на информация от притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти и производители извън страната, за което е необходимо съответното технологично време, казаха от ИАЛ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене