Откриват паметник на Гоце Делчев за празника на Банско

Бюст-паметник на един от най-великите български революционери Гоце Делчев ще бъде открит навръх празника на град Банско на 5 октомври.

На тази дата банскалии честват 107 години от освобождението от турско робство. Възпоменателното тържество и откриването на паметния знак ще бъде в 10,30 часа. Бюст-паметникът е изграден между улиците „Гоце Делчев” и „Христо Ботев”.

Празненствата за 107 години свобода в Банско започват още на 28 септември. 80-годишният юбилей на Константин Икономов ще бъде отбелязн в тържествената зала на градското читалище с представяне на новата му книга „Въглени” и откриване на изложбата му от каменни пластики „Камъне и дърве”.

Изложба на оръжия под надслов „Дето срещнат душманин, със куршум да го поздравят, а пък със сабя помилват…” ще разгледат жители и гости на Банско на 30 септември в 17,00 часа в Дома на изкуствата. Там в 17,30 часа ще бъдат наградени победителите в конкурса „Красивите градини на Банско”.

Самодейният театър на града ще представи на 1 октомври в салона на читалището спектакъла „Има ли смисъл да утепваме мечка”.

На следващия ден във фоайето на читалището е награждаването на победителите в училищния конкурс „Имало едно време през детските очи”. Образователното куклено шоу „Нахрани ме разделно” от турнето на Екопак ще зарадва децата на 3 октомври от 10,30 часа. Юбилейният концерт на Танцова формация „Бански фукли” ще започне в 18,00 часа.

Ден преди паметната дата, на 4 октомври, в 10,00 часа ще се проведе риболовен турнир „Детето риболовец без дрога” на язовир „Белизмата”. Детският спортен празник „Игрите от вчера и днес” ще е на стадион „Свети Петър” от 14,00 часа. Проявите продължават в 18,00 часа с прожекция и обсъждане на филма „Подвигът и другите обикновени неща” в Посетителския информационен център. В дискусията на филмовата лента, продукция на БНТ 2-Благоевград и с автор Валери Яков, ще участват кметът на Банско – Георги Икономов, и професор Михаил Неделчев.

Събитията на 5 октомври в Банско започват с тържествена света литургия в 09,00 часа в църквата „Света Троица”. Музеен комплекс кани посетители с ден на отворените врати през целия ден.

Банскалии ще положат венци и цветя на паметниците и паметните плочи в 10,00 часа. След това е откриването на бюст-паметника на Гоце Делчев.

Празничният концерт на самодейни състави към Народно читалище „Никола Вапцаров” стартира в 18,00 часа. След това жители и гости на града ще видят на площад „Никола Вапцаров” спектакъла „Духът на България” на Ансамбъл „Българе”. Проявите ще приключат с тържествена заря в 20,00 часа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене