Собственици на имоти в гърменското село Ковачевица, направиха за смях кмета на селото Кирил Жуглев! ВИЖТЕ КАК : ! СНИМКА!

Кирил Жуглев – кмет на Ковачевица. Не спира да се труди, но разултатите са неадекватни.

„КМЕТЕ РЕЧЕ: ДРЕМЕ МИ НА КУРА…“ Така табела с дъворезба и всички екстри, заковаха на хотелската власта на къщата за гости ва кмчетския наместник в село Ковачевиц;а – Кирил Жуглев. Причината – масово недоволство срещу него и управлението, заради нечовешкия воден режим който мъчи всички в селото от доста време насам. Топ Преса беше една от първите медии, които писаха за проблема.

Кметският наместник на гърменското село архитектурен резерват Ковачевица Кирил Жуглев е спипан в нерегламентирано ползване на вода. Констатацията е направена преди десетина дни при проверка на екип на контролен блок към отдел “Реализация” на ВиК ЕООД – Благоевград. Служителите на водното дружество открили в двора на имота на фамилия Жуглеви външна чешма без открита ВиК партида и без монтиран водомер. Общо пет констативни протокола са съставени при проверките на 20-ина имота в селото, от които 3 за кражба на вода, а 2 са с предписания.

Селото, в което живеят постоянно под 50 души, от няколко години през лятото минава на воден режим, а от това страда бизнесът на повечето собственици и управители на къщи за гости. Единствено малцината, които са си монтирали хидрофор и водосъдържатели (сред тях е и кметската фамилия Жуглеви), са независими от режима и осигуряват воден комфорт на гостите си.

Съществуващата водоснабдителна система на с. Ковачевица няма капацитет да осигури водоснабдяването след развитието на туризма в селото, в което по статистически данни посетителите са около 1000. Ковачовалии разказват как предците им сами, с доброволен труд на всяко семейство изградили водопровода си през 1947 г. с немски тръби, но през последните години всеки взел да се прави на майстор и с бургия да дупчи където му падне, за да свърже къщата си с централния водопровод. За канализацията местните твърдят, че в Ковачевица тя е направена още преди тази в Лондон. За водния режим през лятото преди време набеждавали бабите с градините, но вече няма кой да гледа зеленчук, а режимът не се отменя.

В момента от водоизточника за с. Ковачевица към населеното място постъпват около 2 л/сек, съобщиха от ВиК – Благоевград. Има изготвен проект за реконструкция на водопроводната мрежа на с. Ковачевица от 2010 г., в който е изчислено, че необходимото водно количество за питейно-битови нужди е 6.20 л/сек заради голямата посещаемост от туристи. Загубите на вода, които са измерени за с. Ковачевица от специалисти на водното дружество, са над средните за фирмата, като само част от тях са физически загуби от течове по водопроводната мрежа, останалото са търговски загуби – от нерегламентирано ползване или от неточност на измервателните устройства. За разрешаване на проблема с водоснабдяването на с. Ковачевица е необходимо да се реконструира вътрешната водопроводна мрежа, да се изгради нов резервоар и да се осигури допълнително водно количество за населеното място от нов водоизточник, обясниха от ВиК – Благоевград. Когато въпроса бил поставен на кмета, той категорично заявил на своите съселяни „Дреме ми на кура че няма вода…“ и те взели единодушно решение, да увековечят думите му на дърворезба и закачили произведението пред неговия дом.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене