Рекордно малко първокурсници

Студенти в ЮЗУ

Рекордно малко първокурсници се очакват през учебната 2014-2015-та година. Основните причини са демографският срив и ниските резултати на кандидат-студентските изпити.

Досега имаше битка между десетки кандидати за едно място в университет, тази година това няма да е така. Вузовете ще се борят за всеки студент. Обявени са близо 60 000 свободни места в държавните и частните университети, а потенциалните кандидат-студенти не са повече от 40 000, предаде ТВ7.

От ръководството на най-старото висше учебно заведение у нас – Софийският университет “Св. Св. Климент Охридски”, все пак остават са оптимисти за бъдещите първокурсници заради доброто си име.

Въпреки че в момента има интерес към инженерните специалности, от Техническия университет в София не разчитат само на репутацията си. Те са взели мерки за привличането на студенти чрез активна информационни кампании. Опасност от закриване на специалности поради слаб интерес като машинното инженерство и енергетиката обаче съществува, категорични са от висшето училище.

Добрата новина е, че през следващата година ще има свободни места в общежитията и всеки желаещ ще получи легло.

Тази година се очаква и рекорден брой на българи приети в университети зад граница, така потенциалните кандидат-студенти у нас се стопяват с още няколко хиляди.

www.blagoevgrad.eu

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене