Нов спектакъл за Вапцаров за 100 г. театър в Благоевград

Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград се готви за своя стотен юбилеен творчески сезон. Вековният културен институт ще отвори широко врати към своята публика, за да зарази с духа на Мелпомена млади и стари.

Новият творчески сезон ще бъде подчинен на 100-годишния юбилей на института и почитта към патрона – Никола Вапцаров. Подготвя се спектакъл, посветен на Вапцаров, под вещото ръководство на трима от най-изявените млади български режисьори – Стайко Мурджев, Боян Иванов и Теа Сугарева.

Директорът на театъра – Маргарита Мачева, увери, че подобен проект не е е правен в театралната история на Благоевград и спектакълът ще бъде наистина внушителен. Идеята е тримата режисьори да представят своите гледни точки за живота и делото на Никола Вапцаров. По този повод вече е разговаряно с племенницата на поета – Мая Вацпарова, която е дала съгласие за среща с актьорите и публиката в Благоевград.

„Основната концепция е целият сезон да бъде посветен на екипната работа на всички творци и всички поколения. Затова сме поканили представители на различни поколения актьори, играли на сцената на този театър. Искаме да се обърнем към миналото, да почетем театралната памет, но и да начертаем новата посока за развитие – подготвяме нова визия за театъра, ново лого, модерна система за продажба на билети, като правим всички възможо да бъдем в крак със съвремието“, подчерта Мачева.

„Подготвили сме поредица от събития, за да отбележим подобаващо този юбилей. Програмата ни е амбициозна и вярвам, че ще зарадваме жителите и гостите на Благоевград“,допълни тя.

Днес пред медиите и в присъствието на актьора и председател на Съюза на артистите – Христо Мутафчиев, тя отчете изключително успешен предходен сезон – 113 представления и 50 турнета пред близо 20 000 зрители, а най-важното е, че приходите на културния институт са се увеличили два пъти и половина.

„Нещата се случват от само себе си. Когато предлагаме качествени представления – публиката го оценява и пълни театралния салон. Доказателство за това са постановките „Под манастирската лоза“ и „Портретът на Дориан Грей“, които публиката обикна. Доволни сме, че само за един сезон влязохме във финансов баланс. Театърът бележи бързо развитие и сега си поставяме още по-амбициозни цели“, коментира Маргарита Мачева.

Тя подчерта, че има подкрепата и партньорството на Министерството на културата и община Благоевград, с чиято помощ театърът работи спокойно и уверено.

Мачева припомни, че благоевградският театър има номинации за награди Икар и Аскеер, а през октомври ще представи България на Международен фестивал в Сърбия, където ще представи пиесата на Оскар Уайлд – „Портретът на Дориан Грей”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене