Топбанкерът Петър Андронов: Внимавайте с кредитите!

Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, заяви пред БНТ, че хората трябва да внимават когато теглят кредити и добре да обмислят бъдещите си възможности.

„Само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20%, което е далеч от здравословните показатели“, категоричен е банкерът.

Ръст има и при потребителските кредити.

„Освен ипотечните кредити, сериозен ръст има и при потребителските заеми“, алармира  Андронов.

Според банкера здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ.

По думите на Андронов основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж.

Андронов коментира и бъдещето членство на България в еврозоната.

По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. „клуб на богатите“ в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията. Банкерът все пак увери, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз.

„Банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата“, коментира банкерът.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене