Стопани в Кресна започнаха да колят прасетата си

Стопаните в град Кресна се отказаха от протести и решиха да заколят домашните си прасета доброволно. Африканската чума по свинете стигна и дотук. Мъртво домашно прасе бе открито в понеделник във водите на река Струма, а двете лабораторни изследвания доказаха наличието на опасното заболяване.

От петък насам стопаните започнаха да колят животните си, за да могат поне да оползотворят месото им. Ако до утре не го сторят само, то в дворовете им ще влязат ветеринари, за да умъртвят стоката им с ток и труповете на прасетата ще бъдат загробени.

„Сърцата ни кървят, че собствената ни държава ни принуждава да заколим прасетата си”, споделят жители на Кресна. Те са обидени, че никой не пожела да вземе проби от други прасета в града, защото едно подхвърлено прасе в река Струма не е гаранция, че африканска чума има и по техните животни. Страхуват се, че утре държавата може да посегне и на друго тяхно имущество. А болката им е, че в България на практика няма неприкосновеност на частната собственост.

„Нашите обида, страх и болка не струват 300 лева, които държавата смята да ни даде, за да оправдае собственото си безсилие да се справи с африканската чума по свинете”, категорични са стопаните в град Кресна.

„Изцяло съм на страната на хората, държавата посегна на поминъка им. Недопустимо е да се вземат прибързани решения, които касаят хората, без да се търси диалог с тях. Настоявахме да се вземат проби от домашни прасета в града, но компетентните органи ни отказаха”, коментира кметът на община Кресна – Николай Георгиев./Кmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене