ЕКСКЛУЗИВНО! Ненчо Касъмов за „Пирин Фолк“ – Сандански: XXVII-ото издание e доказателство за уникалността и значимостта на фестивала

Методи Байрактарски и Ненчо Касъмов

Г-н Касъмов, за четвърта поредна година Фен Фолк ТВ е организатор на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански и вие сте негов директор. Кога ще се проведе тази година събитието?

– Тази година ще се проведе XXVII-мото издание, с което още веднъж се доказва уникалността и значимостта на този фестивал. На 30 август за трета поредна година ще се състои Детски Пирин Фолк. На 31 август ще е конкурсната вечер за възрастните – Конкурс за авторска македонска песен и Конкурс за изпълнителско изкуство. На 1 септември ще е Гала вечерта на лауреатите. Благодаря за доверието на кмета на Сандански г-н Кирил Котев и екипа му!

 Колко и какви участници ще видим тази година на сцената в Летния театър?

– Показателно е, че с всяка следваща година интересът за участие расте. 20 песни ще се изпълнят от деца тази година, като има два дуета. Участниците деца са от Варна, София, Сандански, Пловдив, Перник, Смолян, Кюстендил, Асеновград, Разлог, а едно момиче ще долети специално от Испания, където живее, за да се изяви. Най-малката участничка е на 9 години, а най-голямата на 15. Палитрата от градове и възрасти е богата, което ни радва и което свидетелства, че и Детски Пирин Фолк вече се утвърждава не само като регионален, но и национален фестивал за изпълнителско изкуство на фолклор. При авторските песни тази година прави впечатление новите автори, които за пръв път ще се конкурират със свои песни. Техните композиции ще са редом до утвърдените имена на Никола Ваклинов, Ели Кордева, Илиян Михов, Свобода Даскалова и други. 15 песни ще се борят в Конкурса за авторска македонска песен и 15 изпълнители ще се изявят вокално в Конкурса за изпълнителско изкуство. Силно е и македонското присъствие.

Легенди на Пирин Фолк се завръщат тази година с рецитали …

– За радост на почитателите на авторската македонска песен – да 😊 След повече от…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене