БСП предлага намален ДДС за храни и лекарства, безвъзмездна помощ за хората и държавна подкрепа за общините

ПГ на „БСП за България“ внесе в деловодството на Народното събрание предложения за подобряване на законодателството, приемано във връзка с кризата Ковид-19 и нейните последици. Социалистите предлагат по-отговорен подход  за сегашните и бъдещи ограничителни мерки- отговорност да поеме цялото правителство, а не само министърът на здравеопазването.

В съответствие с критиките, отправени при обсъжданията на първо четене, Корнелия Нинова и депутатите от БСП настояват за хората, на които им се е наложило да излязат в дълъг неплатен отпуск да бъде осигурена по една минимална работна заплата и осигуровки за всеки месец от извънредното положение. Проектът на БСП предвижда също подкрепа за самонаетите лица, за родителите, за хората с банкови кредити, за зеленчукопроизводителите, овощарите и животновъдите, както и за съкратените по време на кризата. Минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи от 9 лв. на 17 лв.- предлагат от БСП.

Серия разпоредби от внесените предложения засягат стабилизиране на финансовото състояние на общините, много от които са изправени пред колапс заради сриването на постъпленията и непредвидените разходи. За тези промени настояват и от Националното сдружение на общините.

Не на последно място от БСП отново внасят за обсъждане предложение, за което неотменно са настоявали в последните три години, а именно – ДДС за храни и лекарства да се намали на 9%. Тази мярка би имала ефект както за крайните потребители, така и за тежко засегнатия ресторантьорски бранш.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене