Пламен Орешарски: Десетгодишна лихва под 3,1% е наистина добра оценка за доверието на инвеститорите

Пламен Орешарски

„Вчерашната емисия приключи с доста добри резултати. Десетгодишна лихва под 3,1% е наистина добра оценка за доверието на инвеститорите. Това е една обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика“, коментира министър-председателят Пламен Орешарски в Брюксел пред журналисти по въпроса за новата емисия облигации.
„Около случващото се с КТБ следим състоянието на всички други български банки и не виждам повод за притеснение от страна на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти. Имаме в това число много добро сътрудничество с БНБ. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция“, каза министър-председателят. По думите му е важно банковата проблематика да не влиза в политическото говорене. „Не е хубаво чисто икономически, банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании“, заяви премиерът.
„От всички дискусии до момента с висока степен на сигурност най- големи шансове има Жан-Клод Юнкер. Заявих вече, че ние също ще подкрепим тази кандидатура, отбеляза министър-председателят Орешарски по темета за следващия председател на Европейската комисия. Премиерът напомни, че г-н Юнкер многократно е идвал в България и има много добро отношение към страната ни.
По отношение на енергийната сигурност министър-председателят изтъкна диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители. „Южен поток е частен случай. Вече заявих, че след привеждане в съответствие с европейското законодателство, ще продължи. Имаме силна заинтересованост Южен поток да продължи, както и останалите страни, през чиито територии минава“, подчерта г-н Орешарски и напомни, че Австрия наскоро подписа споразумение с руската страна.
Попитан за очакваните консултации на политическите сили в България премиерът отбеляза, че се надява в резултат на тях политическата нестабилност да бъде преодоляна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене