Феим Иса: Работим всеки ден за хората и бизнеса в община Гърмен, догодина ще сме още по-добри!

Кметът на община Гърмен – Феим Иса, направи пълен отчет на свършеното от него и екипа му за 1 година управление, което започна точно на днешната дата през 2019 година. Всеки местен жител може да прочете какво е направено в профила на управника във Фейсбук. Феим Иса е категоричен, че изпълнява своята клетва да работи за хората в общината и за техните семейства. Истинско предизвикателство пред местната власт обаче се оказа пандемията от COVID-19 и съпътстващите я социални и икономически проблеми.

Кметът припомня, че едно от обещанията му било да спре разделението и противопоставянето в обществото и широко да отвори вратите на общината за всички, независимо от политическата принадлежност и социално положение. За кмета на общината и екипът му всеки ден да бъде приемен ден. В изпълнение на това се полагат много усилия. Общината се управлява от кмет на ДПС, председателят на Общинския съвет е от ГЕРБ, а един от заместник-кметовете е от БСП.

„С Общинския съвет работим добре. Всеки ден е приемен ден, както за Кмета на общината, така и за целия екип. Надяваме се, че жителите на общината са намерили спокойствие и са почувствали различния подход към тях и проблемите им”, споделя Иса.

Друг ангажимент е кметствата да имат своя самостоятелност, да бъдат второстепенни разпоредители с бюджетни средства, сами да могат да решават голяма част от проблемите си. Това обаче не е изпълнено, но не по вина на кмета и екипа му. Просто все още не са направени промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация на национално ниво, които да направят кметовете на кметства второстепенни разпоредители с бюджетните средства.

Електронното управление е друга дадена дума от Феим Иса. Общината оборудва кметствата с нови компютри, принтери и нов програмен продукт. В кметствата по места, вече можете да подават почти всички заявления за издаване на документи и не се налага да се пътува до общинския център.

Обществените средства се управляват целесъобразно и законосъобразно, както обещал в началото на мандата си кметът. До тях да имат достъп повече местни фирми. Към настоящия момент Общината е сключила договори след проведени обществени поръчки за над 3 000 000 лева. Изгражда се и се ремонтират ВиК инфраструктура по всички населени места, строят се спортни и детски площадки, спортна и многофункциолнална зала. Предстои реконструкция и разширение на моста между Огняново и Марчево. Извършва се ремонт на много улици в общината, както и текущи неотложни ремонти по селата. Изгражда се нова кухня към ЦСУ в с. Марчево. По всички тези обекти работят много фирми:

– „Билдинг компани“ ЕООД, с. Дъбница;

– „Кичуков Бомба“ ЕООД, с. Рибново;

– „Ати Строй Инвест“ ЕООД, с. Огняново;

– „А.2А.“ ЕООД, с. Горно Дряново;

– „Риф-А“ ЕООД, с. Долно Дряново;

– „Дф Строй“ ЕООД, с. Рибново;

– „Петканин“ ЕООД, с. Огняново;

– „ИСА ДД“ ЕООД, с .Рибново;

– „КСМ Строй“ ООД, с. Огняново;

– „М-Строй 81“ ЕООД, с. Рибново;

„Ние твърдим, че средствата се изразходват целесъобразно, но това ще покажат предстоящите проверки на Сметната палата и Държавната финансова инспекция”, казва Феим Иса.

Много важна част от дейнотта на Община Гърмен е социалната политика и откриването на нови работни места. В това отношение също е направено много – безплатни детски градини, което струва на общината над 200 хиляди лева за година, Домашен социален патронаж и топъл обяд за над 200 крайно нуждаещи се жители на общината, закупен нов автомобил за нуждите на социалния патронаж, социална еднократна помощ за 273 жители на общината, тежко болни или претърпяли тежка операция на стойност 30 890 лева, двойно увеличени средства за разходите при погребение, направени дарения за църквите в община Гърмен, както и на някои от джамиите в общината. През тази година са открити нови 322 работни места въпрки кризата с коронавируса.

По Национална програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“ , съвместно с Агенция по заетостта, чрез Дирекция „Бюро по труда“- Гоце Делчев – 142 лица, назначени на длъжност „Домашен помощник“ за предоставяне на грижи в домашна среда на възрастни хора над 65 години.

По Мярка 11 „Подкрепа за социално включване на хора с увреждания и самотни възрастни в община Гърмен“ към МИГ Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово – 20 лица ( 17 назначени на длъжност „личен асистент“, 1 счетоводител, 1 психолог, 1 медицинска сестра).

По Мярка 10 „Подкрепа за интеграция на маргинализираните общности в община Гърмен“ къ- Механизъм „Лична помощ“ – 82 лица назначени на длъжност „личен асистент“, м МИГ Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово – осигурена заетост на21 лица – ( от които 18 назначени на длъжност „общ работник“, 1 счетоводител, 1 консултант включване в заетост, 1 здравен медиатор).

По проект „Нова възможност за младежка заетост“, съвместно с Агенция по заетостта, чрез Дирекция „Бюро по труда“ – Гоце Делчев – 30 младежи, назначени като „обучаеми лица“.

„Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ – Компонент 2 – назначени – 7 лица – ( 5 на длъжност „личен асистент“, 1 психолог и 1 медицинска сестра).

„Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ – Компонент 3 -10 лица ( 1 диспечер и 9 на длъжност „работник изпълняващ доставки по домовете“).

Регионална програма за заетост, съвместно с Агенция по заетостта, чрез Дирекция „Бюро по труда“ – Гоце Делчев – 10 лица назначени на длъжност „общ работник“.

Допълнително са назначени служители по кметства.

Допълнително са назначени медицински сестри по детски градини и училища.

Феим Иса подчертава, че неговата заплата и тази на председателя на ОбС е по-ниска, нямат и средства за представителни разходи.

Община Гърмен работи и за по-чиста околна среда и подобряване на услугата по сметосъбиране и извозване на битовите отпадъци. Иса признава, че в изпълнение на това обещание срещат сериозни трудности и въпреки че полагат усилия, резултат няма. Има решение на ОбС за структурирането на Общинско предприятие, но проблемът към настоящия момент е финансовият ресурс. Обявена е обществена поръчка за закупуване на два нови автомобила за сметосъбиране, очаква се до края на тази година да бъдат доставени. Ще продължи снабдяването на населението с допълнителни кофи и контейнери, за да бъдат населените места по-чисти и по-привлекателни.

Община Гърмен изготвя проекти за привличане на допълнително финансови средства за подобряване на условията за живот в общината.

Има изготвен проект за пречиствателна станция за питейни води за с. Рибново. Предстои да бъде входиран в МОСВ или ПУДООС.  Има входиран проект в Междуведомствена комисия по бедствия и аварии за възстановяване на изгорялата при пожар административна сграда, в която се помещаваха читалище, кметство, пенсионерски клуб, здравна служба в с. Скребатно. Актуализирани са проекти за ремонт на здравните служби по всички населени места и предстои да се кандидатства с тях по „Красива България“. Актуализира се проектът за водоснабдяването на Ковачевица, Лещен и Горно Дряново за кандидатстване пред МОСВ. Актуализира се проектът за пречиствателна станция за отпадни води в с. Дебрен за кандидатстване пред ПУДООС. Изготвен е проект за разширение на Детската градина в Рибново и е входиран в МОН. Актуализиран е и проект за изграждане на Детска градина в с. Долно Дряново. Изготвен е проект за изграждане на трафопост в с. Марчево за нуждите на ЦСУ и Обществената пералня.

Кметският екип подобри и условията за развитието на туризма в общината.  Изработени са рекламни видеоклипове на Ковачевица, Лещен, Огняново, Никополис АД Нестум и Градище, които са качени в социалните мрежи, пуснато е в движение атракционното влакче до античния град Никополис ад Нестум, изработени и монтирани са указателни табели за туристическите обекти, извършен е ремонт на част от системата за водоснабдяване с минерална вода на хотелите. Общинският съвет взе решение и намали цената на минералната вода, започна възстановяването на калдъръма в с. Ковачевица.

„Хотелиерите и собствениците на къщите за гости са основни работодатели в общината.Те подсигуряват стотици работни места и са най- големите данъкоплатци в общината. В тази връзка ние ще продължим да полагаме усилия за подобряването на условията за туризма в общината.

Уважаеми жители на община Гърмен,

Това е, което успяхме да направим през тази една година от нашия мандат. Със сигурност, сме допуснали и грешки с някой от нашите решения. Вярваме обаче, че в оставащите 3 години от мандата, заедно с вас и вашата подкрепа, ще успеем да решим голяма част от проблемите, които стоят пред нас”, убеден е Феим Иса.

 

Той поема ангажимент пред жителите на община Гърмен, че през следващата година ще продължи благоустрояването на селата, ще се реализират всички подготвени проекти. В извънредната ситуация на COVID-19 ще се надгради социалната дейност на Общината, така че да се достигне до всеки нуждаещ. Ще продължи разкриването на нови работни места, както и подобряването на качеството на обслужване на жителите на общината.

„Пожелаваме здраве на вас и вашите семейства! Пазете се!!! Ще очакваме да ни пишете както за положителните неща в нашата работа така и за нашите пропуски”, така завършва своя отчет за 1 година управление на община Гърмен кметът Феим Иса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене