Ангел Джамбазки: Ако гласувате за Слави, може после да се срамувате, както стана с Царя

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира пред „ПИК“ къде и как ще се позиционират патриотичните формации за предстоящия местен вот, особено в София. Войводата разкри възможни ли са коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС, какъв е случаят „Волен Сидеров“ и защо е общата подкрепа на неговата партия и НФСБ за Славчо Атанасов в Пловдив.

Джамбазки предупреди, че ако хората гласуват за Слави Трифонов, може да се срамуват, както това се случи, след като подкрепиха Царя.

– Г-н Джамбазки, предстоят важните местни избори. Как се развиват процесите в патриотичния формат, имате ли вече номинации и категорично ясни кандидатури, наясно ли сте доколко ще си сътрудничите с ГЕРБ или други политически формации?

– Текат разговори в момента между нас и наши съмишленици. Има общини и области, в които ВМРО ще издигне конкретни свои кандидатури, разбира се. Има такива, в които разговорите продължават с цел по-голямо обединение за отговорно представяне. Говорим предимно във формата „Обединени патриоти“, по-скоро с НФСБ, доколкото мога да си го представя. Не сме приключили разговорите си с други десноцентристки формации за София, например. Има доста номинации, покани и предложения. Всички са предимно в дясно от центъра. Идеята е да сме полезни на гражданите и да има отборен резултат. В другите големи градове също текат такива разговори.

Моята прогноза е, тъй като този месец е малко по-отпускарски, че по-тесните разговори ще започнат в последната му седмица или в началото на септември. Тогава и ще започне съществената подготовка за местните избори. Без да обобщавам, очакванията на ВМРО са за добро представяне в редица общини.

– Категорично и на идейна основа имате ли яснота доколко можете да си позволите да си партнирате и да се позиционирате встрани от дясното по отношение на този вот?

– По отношение на останалите партньори най-логично е да ги търсим в рамките на „Обединени патриоти“, тъй като в тази коалиция ние имаме политически съмишленици. Ние до голяма степен мислим еднакво, въпреки че има и определени различия по някои въпроси. Но най-логичният разговор, когато си в партньорство, е с „Обединени патриоти“.

Следващият по логика разговор е с нашите партньори от управлението. След като участваш в ГЕРБ в управлението на национално ниво, нормално и логично е да се опитваш да провеждаш тези политики и на местно ниво. Това означава, че много вероятно ще бъдат проведени разговори и за определени населени места.

Възможно е обаче да има населени места, където с ГЕРБ ще се явим като опоненти. В това няма нищо неочаквано и нищо лошо. Но това е следващата опция за разговори. Оттук нататък разумните разговори могат да се водят с политически формации, които определят себе си като десноцентристки и патриотични.

За нас единствената абсолютно неприемлива, забранена е точната дума, и невъзможна коалиция и работа е с етнически партии, били те цигански, били те някакви други. С ДПС, с обслужващите турските интереси ДОСТ и другите подобни, не им помня имената – категорично не. Това за нас е невъзможен разговор.

– А БСП на Корнелия Нинова?

– БСП и левите са по-скоро далечен разговор, който според мен няма как да се случи, тъй като имаме малко допирни точки. Много малко вероятно е.

– Отлюспената „Атака“ и Волен Сидеров влизат ли сметките Ви?

– Това е въпрос към него. Ако той има желание за разговори и да се явява на местните избори някъде, трябва да прецени какво иска да прави и как да го прави. Решението да бъдат изключени трима народни представители от групата в Народното събрание е решение на групата и причините за него, както знаете, са защото тези народни представители не се явяваха на работа и имаха безотговорно отношение към политиката и това какво се гласува от групата. Така че пак по-скоро колегите от парламентарната група могат да изразят отношение, защото се познават повече. Мисля, че „Атака“ се самоизключи по някакви свои причини, които нито зная, нито бих анализирал.

– Случаят със Славчо Атанасов в Пловдив – ВМРО и НФСБ заедно, в контекста на казаното от Вас за патриотичното обединение ли да четем?

– Славчо Атанасов беше успешен кмет на Пловдив. Да, разбира се, може да има забележки към неговото кметуване, но той така или иначе два пъти се явява на избори. След това два пъти губи с по 1000 гласа. Аз, лично, имам съмнения за начина, по който загуби 1000 гласа и първия, и втория път. Славчо Атанасов може да бъде добър кмет на Пловдив и мисля, че ще бъде добър кмет на Пловдив. Доколкото ми е известно от разговорите на местните структури, те продължават да водят разговори за участие на местните кметски избори в Пловдив.

Мое мнение е, че г-н Атанасов би бил успешна кандидатура в патриотичен формат, който е основан около политически реалности.

– Актуална дъвка е обявеният, но нереализиран, политически проект на шоумена Слави Трифонов. Имате ли готовност да се сблъскате с него на местно ниво?

– Ние нямаме никакво притеснение да бъдем опонент, на която и да е политическа сила, но когато обсъждаме някакво неслучило се събитие, рискуваме да стигнем до изводи, които не са полезни за политиката.

Ако се случи такъв политически проект и ако той се яви на местните избори под някаква форма, със своя платформа, най-вероятно ще трябва да влезем в политическата битка. Нямаме притеснение да влезем в политическа битка с когото и да било. Така че, ако тази бъдеща хипотетична партия реши да се яви на местните избори и представи някаква платформа, ще се срещнем.

Предполагам, че няма да я кръстят „Няма такава платформа“ и „няма такива кандидати“. Но пък е възможно.

В края на краищата българските граждани имат своето суверенно право да избират, но когато избират, те трябва да знаят, че всеки избор, освен гласуване, е отговорност за това.

И ще напомня нещо, без да правя каквито и да е аналогии. Помните 2001 година българските граждани масово гласуваха за политическия проект, наречен „Национално движение Симеон Втори“. Той спечели огромна подкрепа. Дори можеше да управлява, според мен, самостоятелно, но беше направена политическа подмяна. Както и да е.

Само няколко месеца по-късно социологическите сондажи показваха, че гражданите, които си признават, че са гласували за Симеон, са десетина процента. Затова хората трябва да внимават, ако гласуват за Слави, да не се срамуват после.

И да не се налага да избягват отговора на въпроса за кого са гласували. Не бих искал да гадая и да съм врачка. Ако има такъв политически субект, тогава може да го обсъждаме.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене