Connect with us

Новини

Успение на Пресвета Богородица, се очаква с нетърпение в Хаджидимово, Лъки и Илинден

Published

on

Успение на Пресвета Богородица се очаква с нетърпение

Наближаващият голям празник – Успение на Пресвета Богородица, се очаква с нетърпение и в Хаджидимово, Лъки и Илинден. Църквите и в трите селища на община Хаджидимово носят името „Успение Богородично“ и затова на този ден по традиция в тях се отслужва света литургия и се раздава курбан за здраве. Кметът на село Илинден – Любен Воденов, със задоволство споделя,че тази година празничната литургия в местната църква, построена още през 1831 година, ще отслужи лично Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

И тази година теле за курбана е дал Димитър Попов от Гоце Делчев. С пари са подпомогнали празника и други дарители. В този специален ден за жителите и гостите на Илинден ще има много музикални изпълнения – на Петър Воденов и неговите музиканти, както и състави от Разлог и от Република Македония.
А в църквата на близкото село Лъки само през този ден в годината може да се види изключително ценна реликва – евангелие, което се съхранява в Регионалния историческия музей в Благоевград. И тук хората ще се веселят, за което с песните си ще допринесе певицата Боряна Карпузова. В храм „Успение Богородично“ в Хаджидимово също ще се стекат местните хора и техните гости от цялата страна. Както е по традиция, направените дарения ще бъдат продадени на търг за подпомагане на църквата, която е вече на 174 години.

коментара

Новини

Кметът на Струмяни забрани сергиите и търговията в село Микрево този уикенд

Published

on

Без търговска дейност от сглобяеми и преместваеми търговски обекти този уикенд в най-многолюдното село на община Струмяни – Микрево. Забраната е на общинския кмет Емил Илиев и е в резултат от заповед на министъра на здравеопазването професор д-р Костадин Ангелов, с цел изпълнение на всички въведени противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.

Никой търговец няма право да извършва търговска дейност в селището от сглобяеми и преместваеми търговски обекти вчера и днес. В населеното място в почивните дни идват търговци от различни краища на страната и предлагат стоката си на местното население.

Забраната на кмета Емил Илиев важи само за периода от петък, 23-и октомври, до днес, 25-и октомври. Целта е да няма струпване на хора и превенция от разпространението на вирусната инфекция COVID-19.

ilindenpres.bg

коментара

Continue Reading

Новини

Община Симитли напомня: Платете данъците си до края на октомври, за да няма лихви

Published

on

От ръководството на Община Симитли припомнят на всички граждани, че на 31 октовври изтича законоустановеният срок за погасяване на задължения за:

втора вноска на данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса за битови отпадъци за 2020година, вноска за четвъртото тримесечие на патентен данък.

Следва да се има предвид, че срокът изтича в неприсъствен ден и доброволното плащане може да бъде извършено до 2 ноември 2020 г. включително. След тази дата се начисляват и дължат лихви по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания.

Начините по които могат да бъдат извършени плащания са: в брой или с карта, на касата на дирекция “Местни данъци и такси“ в ОбА – Симитли, по банков път: BIC: IORTBGSF, IBAN: BG34IORT80498400568400, при “ИНВЕСТБАНК“ АД.

Код за вид плащане:

442400 – такса за битови отпадъци,

442100 – данък върху недвижими имоти,

442300 – данък върху превозните средства,

441400 – патентен данък.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ