Някогашният ученически лагер на Попови ливади – бъдещ Информационно-посетителски център

„Нашият общ път към съвместното бъдеще“- това е името на проекта, благодарение на който някогашният ученически лагер на Попови ливади, за който поколения неврокопчани си спомнят с носталгия, ще оживее.

Проектът е по Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония. Стойността му е 562 хил.евро, от които 246 хил.евро са за община Гоце Делчев.

Партньорите по проекта са: водещ – Център за развитие на Източен плански регион – ЩИП, и община Гоце Делчев

Срокът за изпълнение е 24 месеца (12.07.2019-12.07.2021)

В момента състоянието на предишния общински детски лагер е незавидно. Предстои извършването на ремонтни дейности, чрез които ще се осигурят помещения за настаняване с капацитет 20 места, изложбено-експозиционна зала, кухня и столова, котелно, складове и обслужващи помещения.

Целта е лагерът да се преустрои в информационно – посетителски център с необходимата съпътстваща инфраструктура, предназначена за продължителен престой на ученици и подрастващи по време на организирани събития, „зелени училища“, съвместни тематични инициативи – семинари, обучения и художествени изяви. В тях ще участват училищата в зоната на активно трансгранично сътрудничество между пограничните общини в Република България и Република Северна Македония.

Вече е създадена многогодишна програма за организиране на съвместни българо-македонски инициативи между ученици и младежи, общо 140 на брой за година, от македонска и българска страна. Тези събития ще бъдат организирани ежегодно, като за периода 2021-2026г. с осигурено финансиране от общинския бюджет чрез дейност „Култура“.

Една от съвместните инициативи е Международният ден на танца. Община Гоце Делчев и НЧ „Просвета“ ще организират всяка година тридневен престой на 20 участници от македонска страна на територията на реновираната сграда, които съвместно с 20 български младежи ще бъдат обучавани на традиционни български и македонски хора от местни и македонски хореографи. Самодейците от двете страни ще вземат участие и в Международния ден на танца, за да представят своя автентичен или обработен фолклор.

Съвместни българо-македонски инициативи ще бъдат провеждани и в рамките на лятната превантивна програма „АЗ ИЗБИРАМ ДОБРОТО“, организирана от община Гоце Делчев за деца и младежи. В нея се включват клубове по интереси, в които чрез неформални методи и социална ангажираност децата могат да придобиват знания, умения и да развиват своите таланти.

Ще се осъществяват и съвместни българо-македонски инициативи под надслов „Любители на планински маршрути по маркирани пътеки“. Те ще включват запознаване с исторически и природни обекти в Неврокопския край чрез планински изкачвания, преходи и кратки екскурзии. Заниманията ще изискват издръжливост на участниците, тъй като ще се провеждат в Пирин планина, в района на с. Попови ливади

Предвиждат се съвместни българо-македонски инициативи и в областта на театралното и музикалното изкуство. С помощта на ръководители и преподаватели ще се подготвят театрални и музикални програми от образователен характер под формата на конкурси или състезания.

Планирано е и разработване на различни ICT приложения и на 3D видео на тема културно – историческо наследство и туризъм.

Разходите за поддръжка и експлоатация на сградата ще бъдат гласувани всяка година от Общинския съвет, като част от бюджета на община Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене