За честта на едни „независими“ медии

Имало едно време едно радио – „Свободна Европа“. Има го и сега. Финансира се с пари на Конгреса на САЩ. Американските данъкоплатци обаче си нямат и най-малка представа, че с техните пари се обслужват интересите на олигархията в България. Защото българската секция на това иначе авторитетно радио прави точно това. Помага на самозабравилите се олигарси, които си мечтаят всички власти да коленичат пред тях. Чисти им репутацията. Сочи с пръст независимите издания, които пречат на тези персони да си редят пасиансите. И манипулира обществеността.

Схемата на медиите бухалки е изключително проста. Работи като добре смазана машина. Задкулисието поставя дневния ред. Кръгът „Капитал“ спуска опорните точки. Сайтът „Медиапул“ на пожизнената говорителка на Кръстника на сенчестата приватизация Фетхуллах Костов – Стояна Георгиева, ги поема. След което някой от бившите й кадри, командировани в „Свободна Европа“, излиза с нещо като анализ, в който са синтезирани всички опорни точки. По този начин, скрити зад авторитета на радио „Свободна Европа“, задкулисните играчи превърнаха една уважавана медия в резервната си бухалка.

Вече е ясно, че нямаше нищо случайно във факта, че орисник на възобновения сайт на радио „Свободна Европа“ у нас беше именно газовият олигарх с дълбоки проруски връзки Сашо Дончев. Ясно е и защо сайтът толкова удивително прилича на смесена платформа на незаконната организация „Протестна мрежа“ и на грантаджийските храненици. Ясно е защо кръгът „Капитал“ чете със задоволство публикациите, в които подсъдимият олигарх Иво Прокопиев е представян за ангел небесен. С ръка на сърцето обаче служителите в българската секция на „Свободна Европа“ трябва да признаят, че са се превърнали в долни манипулатори. А също така и в преписвачи. Всеки техен анализ изглежда като нещо вече прочетено в други издания. „Добри“ издания на „добри“ олигарси.

Не е трудно журналистиката да се изроди дотам, че да бъде превърната в параван на частни олигархични интереси и престъпни помисли

за надяване на хомот на независимата съдебна система. Виждаме го при всеки опит на „Свободна Европа“ да изпълни седмичната си мисия – да събере опорните точки на задкулисието и да им придаде някаква форма. Тази седмица задачата може да бъде формулирана така: Бий прокуратурата, за да слуша!

Няма как да не отбележим забележителния синхрон, с който изданията на олигарсите Иво Прокопиев и Сашо Дончев се хвърлиха да бичуват прокурорите за това, че отстояват мнението си. В „Свободна Европа“ обаче надминаха колегите си, като изопачиха ситуацията до крайна степен. Те включиха в мръсната кампания и нашите медии, представяйки ги едва ли не за галеници на Темида, защото „Телеграф“ и „Монитор“, издавани от депутата от опозиционната ДПС Делян Пеевски, са присъствали на среща във ВСС за идеята им за насърчаване на съдиите да поясняват решенията си по дела „писмено и устно“ пред журналистите. Какво имат против тази наша инициатива от „Свободна Европа“, е едно на ръка. Трудно могат да се извадят аргументи срещу това справедливо искане, което среща широка подкрепа в цялото общество. Освен един – ако съдиите говорят сами, разни грантови съюзи като ССБ ще станат ненужни и вече няма да си приватизират съдийския глас като свой.

Дали сме галеници на Темида – и върху това можем да спорим. И то с неоспорими доказателства. Едва ли може да се възприеме като милувка прокурорското решение за закриването на марката на най-тиражния вестник в България – „Телеграф“. Или присъдите за това, че казваме истината за олигарсите.

За разлика от медиите на задкулисието, чиито издатели са подсъдими олигарси, които решават „журналистически“ частните си проблеми с Темида, ние сме подложени на постоянна репресия. Именно защото отстояваме принципите на независимата журналистика. И плащаме за това висока цена. Съдят ни, закриват ни. Но и ни четат. За разлика от медиите на задкулисието и мижавите им тиражи, „Телеграф“ и „Монитор“ разчитат на своята аудитория, която не се хваща на лъжите на олигарсите. Защото истината е най-доброто оръжие./Monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене