НА РЪЦЕ ДА Я НОСЯТ

Единствената седмокласничка от училището в най-малката община в България – Трекляно, не е подала още документи къде ще продължи образованието си, защото това е свързано с преместване на цялото семейство, каза директорът на учебното заведение Младен Дажбазки. Момичето, което се казва Радинела и живее в близкото с. Габрашевци, завършила с отличен успех, добави той.

Къде ще учи Радинела, ще зависи от това къде родителите й ще намерят работа и ще наемат квартира. Седмокласничката не може да пътува – до съседния град Земен няма автобус, а до областния Кюстендил са 50 километра в едната посока и автобусът пътува сутрин и вечер. Директорът Джамбазки се надява седмокласничката да направи добър избор, все пак. Брат й работел в Кюстендил, затам ще се запъти и цялото семйство – майката, бащата, които ще търсят работа, квартира, ще зарежат всичко в Габрашевци и ще обитават две стаи в Кюстендил. Но момичето ще учи, убеден е директорът. Четирима завършили седми клас в училището в Трекляно, трима от тях са ромчета от Кюстендил, които нямат проблемите на Радинела, защото са в града и не им се налага да наемат квартира или да пътуват.

Това дете трябва да го насят на ръце. И от РУО и двете общини – Кюстендил и Трекляно. Да му осигурят нормални условия, жилище поне за нея и за брат и – безплатно. Иначе става като в разказите на Максим Горки, „босяшки цикъл “ и пр. Циганите се устройват – и икономика ще запишат, и информатика, с каруцата ще ходят на училище, ако изобщо ходят. Накря ще се дипломарит. А момичето от Габрашевци – да не учи. Я, стига! Направо в ПМГ-то, от раз!

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене