Патриотите от ВМРО инициират поставяне на паметен знак на Гоце Делчев в Самоков

Местните патриоти от ВМРО инициират поставяне на паметен знак с лика на Гоце Делчев на централно място в Самоков. В края на месец юли те входираха своето желание до градоначалника.

В писмото инициаторите изразяват своето становище, че е редно в града да бъде поставена паметна плоча, която да е в знак да уважение към делото на Гоце Делчев – Апостол на българите в Македония и Одринско. Аргументацията им е на базата на факта, че в края на 19 век в Самоков Гоце Делчев създава таен революционен кръжок в местно школо. През Самоков са преминали множество чети, които идвайки от София са заминавали директно към Македония, за да дадат подкрепа на българите в борбата им с петвековния поробител.

Към писмото местните патриоти са приложили и становище от директора на Историческия музей в града – д-р Веселин Хаджиангелов. В него той подкрепя поставянето на паметния знак, като необходим и навременен. Хаджиангелов също подчертава значимостта на Самоков като традиционен пункт и изходна точка за влизане в Македония поради най-краткия път до прохода „Демир Капия” в Рила, както и маршрута през село Говедарци към Рилския манастир. Той попълва, че през 1897 година Гоце Делчев е създал Първи таен македонски революционен кръжок, носещ името на дееца на Македоно-одринското революционно движение Трайко Китанчев.

Желанието на членовете на ВМРО – Самоков е паметната плоча да бъде поставена на централно място, като за нейното изработване и монтиране ще се погрижат със собствени сили и средства. Избраното място е озеленената площ на пресечките на ул. „Македония” и „Иван Вазов”, обновената градинка при банка ОББ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене