Днес е рождената дата на шампанското

Преди 326 години, на днешния ден бенедиктинският монах Пиер Периньон създава шампанското. Въпреки че първото голямо производство на пенливо вино е около 1535 г. в областта Лиму, Франция, заслуга на Периньон е подобряването на технологията на производство на шампанско вино и неговото качество. Защитено още с договора от Мадрид през 1891 година, само пенливото вино от областта Шампан във Франция може да носи името шампанско. Правилото на шумящата напитката е, че тя се прави в повечето случаи от няколко сорта вино и след вторична ферментация.

 Френската област, производител на „немирното“ вино е най-северната в лозарските райони там, и се простира върху басейна на древно вътрешно море.

 Най-добрите изби за шампанско са около Реймс и Еперне, където и до днес шампанско се прави от сортовете пино ноар, шардоне и пино мюние. След изобретяването на бутилката от дебело стъкло в Англия преди 316 години и съхранението на напитката не е проблем. Интересен факт е, че бутилките, в които са налива шампанското издържат три пъти по-високо налягане в автомобилните гуми, а в зависимост от степента на на добавени захари пенливото вино се дели на няколко категории – сладко, полусухо, сухо, екстра сухо, почти изцяло сухо или изцяло сухо.

 В България пенливо вино се произвежда на няколко места, като най-голямо е производството в Лясковец, където правят 1/3 от продукта в страната от шардоне, алиготе и димят. Първото шумящо вино „Искра“ там е тръгнало на пазара през 1959 година. Другото място, където произвеждат популярното пенливо вино „Искра“ е в Чирпан, а там бялото се появява през 1970 година, а червеното – през 1983 година.

 Трябва да се знае, че шумящо вино се сервира в тесни и дълги чаши, защото в тях мехурчетата се задържат по-дълго и правят напитката по-приятна за консумация за по-дълго.

 Подходящата температура за сервиране е между 6-8 градуса. Консумацията на шампанско може да ви достави удоволствие и да ви накара да се чувствате доста добре, тъй като вече е научно доказнао, че пенливите вина помагат на сърцето, като намалява риска от болестта на Алцхаймер, понижават холестерола и предпазват от инсулт, като циркулацията на кръвта. Съществува дори диета, включваща ежедневната консумация на шампанско до 1-2 пъти дневно. Една чаша от напитката съдържа само 91 калории. Съветът е да не прекалявате с напитката, като водеща е умерената консумация до две чаши дневно.

 Специалистите сочат още, че най-лошата комбинация може да е на пенливо вино е със сметана и ягоди, както и с шоколад. Можете да ги комбинирате със салати, предястия, дори и с основните ястия.

Автор: „Дарик“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене