Най-древният слънчев календар е в Разлог

Най-древният слънчев календар в света е намерен в Разлог. Реликвата е на около 1300 години. Находката е символ на българското летоброене и е открита от иманяри в землището на града още през 70-те години на XX век. Календарът представлява каменен диск с кръгообразна форма – с диаметър 10 см. В средата има дупка, като археолози предполагат, че той се е използвал за амулет, пише pirinskodelo.bg.

Копие на реликвата в голям мащаб в момента може да се види в централния парк на града. 12 мраморни морени с издялани фигури на животни са подредени в кръг, точно като древния слънчев календар.

Календарът е резултат на хилядолетните наблюдения на предците ни в стремежа им да се ориентират във времето и пространството. Българите го използват от дълбока древност до края на XIX век. След проучванията историците датират находката от 8 век сл. Хр. Календарът е базиран върху движението на Юпитер около слънцето и отмерва времето в дванадесетгодишен цикъл с пет времеви завъртания.

„Според специалистите слънчевият календар на прабългарите е най-древният „часовник“ в света. Корените му се губят около петото хилядолетие преди Христа, т.е. далеч преди китайския календар. Макар и неназован, именно прабългарският календар е бил в основата на папската була в края на XVI век, с която се отменя Юлиянският и се въвежда Григорианският календар“, твърди Илия Тантилов, уредник в Регионалния историческия музей .

Прототип на календара, символ на българското летоброене, е подреден в централния парк на югозападния град. Змия, кон, маймуна, петел, куче, заек, мишка… всичките дванадесет, свещените животни са издялани върху 12 мраморни камъка. Каменният календар е възстановен от популярния разложки скулптор и родолюбец Асен Ботев, който дълги години е преподавал „голо тяло“ в лондонския Уестминстър.

Според Тантилов възстановяването на древния български календар е само едно начало, което ще отвори страниците на изумителни открития от древното минало на Разложко. Той смята, че Пирин е свещената планина, за която говорят индийските книги на мъдростта от преди хилядолетия. В областта трябва да се търси коренът на древните арийци( б.а. – древните индо-ирански народи).

„Пирин е първообразът на кораба на Ной. Така че няма защо да търсим останки от някакъв дървен кораб в Черно море, каквито призиви се чуват напоследък, а да погледнем планината Пирин, която има формата на кораб и се е забила между Струма и Места“, категоричен е уредникът на музея.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене