Алпинист се отказва да покори седем хилядник, спасява изпаднал в беда колега

45-годишният алпинист от Благоевград се отказа да покори връх Ленин в Памир-7 134 м на по-малко от 1000 метра под него. На третия, последен лагер под върха, Георги Илков, наричан от приятелите си Темето, с двама други алпинисти от базовия лагер намерили почти в безсъзнание изпаднал в беда техен млад колега, тръгнал сам да покорява върха.

Заварили го с височинна болест и ангина. Темето и другите двама не се поколебали нито за миг да жертват мечтата си и се отказали на метри под 7-хилядника. Те свалили пострадалия до лагер номер 1, където му е била оказана медицинска помощ:

„Днес/б.а. 18юли/ в 01.30ч в лагер-3 трябваше да вземем решение дали да продължим към върха или да свалим един ПСЕВДО АЛПИНИСТ в лагер-1.Само времето ще покаже дали сме били прави“, написа Георги Илков в своя Фейсбук профил.  Десетки нашенци го поздравиха за решението му да спаси човек: „Гордея се с постъпката ти, ти жертва своята мечта, за да спасиш човешки живот, това е твоето призвание Спасител, ти си победител. Да се откажеш, за да помогнеш на човек, се изисква повече сила, отколкото да продължиш… Това е истинският алпинист! Ти изкачи най-трудния си връх с тази постъпка!“, това са само част от реакциите на хората.

„Той може да бъде детето на всеки, така пък отговори Темето на онези, които се опитаха да го упрекнат в избора си Благоевградският алпинист е дълогогодишен планински спасител, за него мисията да спасява хора е естествено състояние, коментираха пък негови колеги. Темето е син на дългогодишния журналист от Благоевград Иван Илков, който почина миналата година на 80-годишна възрат. Той също беше дългогодишен алпинист и планински спасител: „Навремето от Чехословакия бяхме купили раничка тип самар и от 2-3 годишна възраст баща му обикаляше планините с Георги на гърба“, сподели неговата майка Стефка, която с вълнение очаква сина й да се завърне благополучно. На тазгодишната си експедиция Георги Илков е получил сертификат ,че е изкачил 6148 метра. Той се завръща в България утре, 23 юли.

Вестник “ Топ Преса“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене