Природозащитници , кмета на Мусомищe Тодор Либяховски и институции проведоха спасителна акция на две платформи с гнезда на щъркели пострадали при бурята миналият ден 

Благодарение на  съдействието на кмета на село Мосомище Тодор Либяховски, Общинската администрация в Гоце Делчев , служители на екополицията от селото и Никола Попкостадинов пострадалата от бурята , изкуствената платформа със щъркелово гнездо ,днес беше поставена на мястото й, съобщи председателят на гоцеделчевския клон  на Дружеството за защита на птиците, Димитър Попов.

Спасителната операция и организацията за нея  са продължили  близо 2 часа като служителите на електроразпределителното дружество клон Гоце Делчев са обещали в близките дни  да се погрижат и за изкривената платформа, в която все още има малки щъркелчета , които не могат да летят.

Бурята, която връхлетя онзи ден град Гоце Делчев не пощади и щъркеловите гнезда, като най-тежко са засегнати двете гнезда в с. Мосомище.

Едното ,в следствие на силният вятър бе с  наклонена изкуствената платформа и с  риск гнездото  на щъркелите да падне , а на другото вятърът  е успял  да блъсне  платформата която е паднала на земята.

Падналата  от бурята платформа е  изработена от грижовни местни хора, които имат имот в съседство,но за  съжаление  малките щъркелчета  стресирани  са излетели. Вечер обаче те са забелязани ,че  долитат до  гнездото си за нощувка, което наложи да се положат  съответните грижи и за тях .

„В началото  паднарата платфома не се виждаше въобще. Клечките и сламките, които двойката щъркели вплитат за направата на гнездото могат да достигнат до 1,5 м. в диаметър, а общата тежина до 100-150 кг. Известни са случаи, в които тежестта на едно щъркелово  гнездо   достига 300 кг.Интересен  е факта че до сега  хората от Мосомище знаеха че в селото има само едно щъркелово гнездо а днес по време на акцията открихме че са две  което зарадва всички които участвахме в спасителното мероприятие , допълни Димитър Попов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене