Село Каменица посреща над 400 гости на храмов празник

Двоен празник имат жителите на село Каменица в община Струмяни тази събота, 27 юли. В този ден християните почитат паметта на свети Пантелеймон, а в селището на този светец са кръстени и местната църква, и изграденият през 2009 година параклис над населеното място. Църковната служба и курбанът за здраве ще бъдат в параклиса. Свещеник ще започне да служи в малкия храм в 15,00 часа, а курбанът ще се раздаде на стотиците миряни в 16,00 часа. „Тук живеем малко над 90 души, но ще посрещнем над 400 гости. Съградихме специален навес, където ще са готвачите, музикантите и гостите. Готови са и масите. Оркестър ще весели хората край параклиса, по-късно в селото ще е традиционният събор”, сподели кметът на Каменица – Асен Митрев.

Той уточни, че местните хора решили преди години курбанът на празника на свети Пантелеймон да се раздава край параклиса, а не край църквата в селото.

Вечерта в празничния ден тържеството ще продължи с празнична и музикална програма в центъра на населеното място. Оркестърът ще започне да свири в 21,00 часа, а веселбата почти сигурно ще приключи чак след полунощ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене