Иван Гешев – единствен кандидат за стола на Цацаров

Зам.-главният прокурор Иван Гешев ще бъде единственият кандидат, излъчен от Прокурорската колегия за поста на главен прокурор. Това каза след Пленума на Висшия съдебен съвет за номинация на главен прокурор говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева, цитирана от „Фокус“.

Така Гешев ще остане единственият кандидат за наследник на сегашния обвинител №1 Сотир Цацаров, защото другият с право да номинира претендент – министърът на правосъдието Данаил Кирилов, вече обяви, че няма да предлага кандидатура в надпреварата. Въпреки уговорката – че си запазва отворена вратичка, ако процедурата започне да се изкривява, Кирилов сега няма основание да номинира кандидат, тъй като зад Гешев застана единодушно цялата прокурорска колегия, в това число и членовете от парламентарната квота.

Кандидатурата на Иван Гешев е подкрепена от обвинител №1 Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари догодина. Под кандидатурата на Гешев са се подписали и Евгени Диков, Калина Чапкънова, Даниела Машева, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.

Наблюдатели видяха два сценария в издигането на Иван Гешев от цялата прокурорска колегия. Според едната версия втора кандидатура за главен прокурор няма да има и изборът на Гешев е гарантиран, тъй като 11-те гласа на колегията плюс парламентарната квота на Съдийската колегия /6 гласа/ правят необходимото квалифицирано мнозинство от 17 гласа. Според второта версия министърът на правосъдието, който по закон също има право да предлага кандидат за главен прокрор, може по някое време да използва правомощието си и да издигне конкурент на Гешев, но без шанс за избор. Така ще бъде демонстрирана състезателност, Гешев ще бъде избран и ще се неутрализира евентуален мотив на президента Румен Радев да наложи вето заради избиране на единствен кандидат без състезание.

Ocтaвaт oщe двe възмoжнocти зa нoминaции – нa 25 юли и нa 29 юли.

А нa 24 oĸтoмвpи е изборът.

Даниела Машева заяви днес, че кандидатурата на Гешев е най-подходяща. Проверките на сигналите срещу Иван Гешев са приключили. „Не е установено неправомерно поведение от страна на прокурор Иван Гешев, което да сочи към конфликт на интереси, зависимости и неспазване на етични правила“, обяви Машева.

Комисия по атестиране и конкурсите и Комисията по професионална етика следва да изготвят свои становища, като отново проверят всички данни относно притежаваните професионални качества и спазваните от кандидата етични правила и всякакви сигнали, които сочат към евентуално неспазване на етичните и моралните норми“, допълни Машева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене