Откриха замърсителя на въздуха на Радомир

Установен е източникът на замърсяване на въздуха над Радомир, съобщи кметът на общината Пламен Алексиев. Това стана след като градоначалникът  извика Националната лаборатория по качеството на въздуха след подаден сигнал за неприятна миризма в града.

„Тази нощ направихме изненадваща проверка. Разбрахме, кой е виновен за неприятните миризми. От Националната лаборатория по качество на въздуха предстои да установят какви вещества и колко над нормата са. Също и дали има опасност за хората“, каза Алексиев.

Замърсителят е „В и К“ – Перник. Горяла е утайка от пречиствателната станция в Батановци.

„Става въпрос за самозапалване на изсушителните полета. Няколко пъти гасим през деня, но огъня се разпалва отново през нощта. От утре започваме да разриваме с багер утайката, за да може да я полеем с повече вода и да предотвратим повторно самозапалване“, коментира шефът на „В и К“ – Перник инж. Иван Витанов.

За нарушението вече е подаден сигнал до РИОСВ – Перник, която трябва да санкционира нарушителя.  От общината в Радомир пък са предприели мерки, подобно нещо да не се случва повече.

Радомирци сигнализираха преди време, че обикновено нощем и то в почивните дни задушлишва миризма трови въздуха и не позволява в горещините да отварят прозорците. Кметът Алексиев се ангажира с вземане на спешни мерки за откриване на източника на замърсяването на въздуха.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене