Кметът А. Апостолов направи първа копка на параклис край Симитли

Започна градежът на нов параклис на свято място в полите на Пирин. Навръх празника на Св. Марина по църковния календар кметът Апостол Апостолов постави началото за изграждането на голям параклис край село Сенокос.

То е от малкото останали оброчни места в полите на Пирин планина, а и в подножието на Малешевска, навсякъде в симитлийска община, които са белязани само с малко параклисче с една икона. Почти навсякъде, с дарения, доброволен труд и много помощ от кмета и общината, се построиха светли храмове.

Святото място ще се построи изцяло от дарения, като намерението е да се освети през юли следващата година. На църковния ритуал по освещаване на основите присъстваха местни жители и техни потомци.

В полите на Пирин, при вековен бор, миряни се събират през юли. Там е малкият параклис, носещ името на Света Марина. Всеки ходи на празника с вяра в доброто и с усещането за магичната сила и енергия на големия бор точно при параклиса.

Традиционно на празника се събират десетки, които вярват в разказите за мястото и за това, че допреш ли се до бора – той пречиства и изцелява.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене