Ралица Кукова, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“: Нивото на река Струма е около прага за средни води, а нивото на река Места е в състояние на високи води

Нивото на река Струма е около прага за средни води, а нивото на река Места е в състояние на високи води. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Ралица Кукова, директор на Дирекция „Контрол“ към Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“. По думите ѝ тенденцията е за покачване на водите вследствие на падналите валежи. „Данните от хидрометричните станции на Национални институт по метеорология и хидрология (НИМХ) отичат състояние на високи води единствено на пункта на река Елешница при село Ваксево, община Кюстендил“, каза още Кукова. Според нея трябва да се има предвид, че това са моментни стойности, които са отчетени по време на измерването.

Във връзка със състоянието и нивата на язовирите, попадащи в обхвата на Дирекцията, Кукова посочи, че анализът на данните, който се прави ежедневно за комплексните и значими язовири, включени в Приложение 1 от Закона за водите показва, че същите разполагат с достатъчно свободен обем за поемането на високи води. Тя отбеляза, че наличните обеми в тях са на 50% от общия язовирен обем. „В териториална обхват на Басейнова дирекция това са язовирите „Студена“, „Пчелина“, „Дяково“, „Калин“, „Кара гьол“ и „Доспат“, припомни Кукова.
Ливия НИНОВА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене