Не е сериозно, Макрон се опитва да разцепи ЕНП!

САМО В ТОП ПРЕСА: Евродепутат от ГЕРБ с ексклузивен коментар предмедията ни за шансовете на Кристалина Георгиева да смени Туск

Мисля, че не е много сериозно предложението за Кристалина Георгиева. Може би това е идея на Макрон, колкото да разцепи партиите от ЕНП. Това заяви ексклузивно евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов на въпрос доколко сериозна е информацията, че временно заемащата длъжността главен изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева може да оглави Европейския съвет.

На въпрос на медията ни дали е реална възможността Георгиева да получи някой от топ 5 постовете в ЕС, той коментира: „Аз по-скоро бих се фокусирал върху това какво ще получи Мария Габриел, защото тя ще бъде еврокомисарят и може да получи още по-престижен пост от този, който не е никак малък. Докато Кристалина Георгиева си е в Световната банка и поне аз нямам индикации, че ще й се предложи нещо. Това е по-скоро като блъф от страна на Макрон, за да разцепи групата на ЕНП.“

Той добави, че групата на ЕНП продължава да настоява за кандидатите, която тя е издигнала. „Сега заминавам за Страсбург, довечера отново ще имаме заседание на групата на ЕНП. Миналата седмица в Брюксел отново имахме заседание на групата на ЕНП и твърдо заявихме, че не отстъпваме от искането си Манфред Вебер да бъде председател на Европейската комисия. Все пак такива са демократичните правила – след като една партия е спечелила изборите, трябва да има правото да посочи своя кандидат.

Ние като група не отстъпваме от това, но не знам какво ще се реши на Съвета. Виждате, че и там буксуват нещата и няма решение“, заключи Асим Адемов.
Припомняме, че през последния час „Ройтерс“ и „Евронюз“ съобщиха новината, че Кристалина Георгиева ще оглави Европейския съвет на мястото на Доналд Туск. Агенциите се позовават на дипломати, които твърдят още, че лидерите са се разбрали Франс Тимерманс да стане председател на Европейската комисия. Официално обаче все още няма никакви новини от Брюксел.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене