Благоевградски бизнесмен пипнат с 380 000 евро, скрити в БМВ-то му, полицията го разследва за източени 320 млн. лв. от застрахователно дружество КРК- Македония

140-01-81

  • Европол разследва мозъка на престъпната групировка В. П. за пране на пари

  • Шофьори на влекач от Самоков и Дупница тикнати в ареста със застрахована техника за 2.2 млн. лв.

Благоевградски бизнесмен е пипнат край македонския град Куманово с 380 000 евро, скрити в корите на автомобила му БМВ X5. Той е задържан при разработена при пълна секретност акция на македонската полиция срещу крупна престъпна група, пуснала пипала в Македония и България. 39-годишният благоевградски бизнесмен, чиито инициали са В. П., е сочен за лидерът на „Демокра­ти за силна България“ Стоян Шушков ден след като лидерът на ББЦ Костадин Костадинов, с когото са коалиционни партньори в ОДБ, го предложи за поста с фра­пиращата заплата от 1100 лв.

В политическите сре­ди на Дупница обаче вед­нага се заговори, че ис­тинската причина Сто­ян Шушков да даде на заден и да се откаже от синекурния пост е не фактът, че е общински съветник, а защото е об­виняем за съставяне на документ с невярно съ­държание. Освен това стана ясно, че новата къща на Шушков е не­законна и че се е упла­шил здраво, че някой мо­же да прати сигнал в РДНСК.

Източниците на вест­ник „Вяра“ от прокура­турата съобщиха, че Сто­ян Шушков е попълнил декларации, свързани с узаконяване на новата къща, с невярно съдър­жание. Той е манипули­рал дати около изграж­дането й с отклонение от над 10 години. От про­куратурата обаче са ре­шили да освободят Сто­ян Шушков от наказа­телна отговорност, тъй като в закона има вра­та – чл. 79А, който визи­ра, че ако човек е извършил престъпление за първи път, той може да бъде освободен от нака­зателна отговорност и да получи администра­тивно наказание – глоба.

Възмутени дупнича- ни звъняха в редакция­та на вестник „Вяра“ и припомниха, че бивши­ят шеф на ВиК Димитинка Христова уволни 1ушков като инженер в дружеството, тъй като той беше хванат от слу­жители на фирмата да строи новата си къща с техника на ВиК.

Предложението на об­щинските съветници от ОДБ шокира дупничани, които звъняха в редак­цията на в. „Вяра“ въз­мутени от наглостта на своите общински избра­ници да предлагат след­ствен човек на огромна заплата, която ще се пок­рива от общинското дру­жество и парите на всич­ки дупничани. Това не е единственото’ предложе­ние на групата на ОДБ, които преди време нало­жиха своя човек Диана Борисова за управител на общинската фирма „Ученическо хранене“.140-01-81-BMW_Bagazhnik-copy

В публичното прост­ранство в Дупница вче­ра се задаваха въпроси като кому и защо е нуж­но назначението на кон­трольор в агонизиращо­то финансово общинско дружество, откъде ще бъдат намерени пари за възнаграждение на кон­трольора, което според предложението трябва да бъде 80% от заплата­та на управителя Илия Илиев, защо за този пост е предложен Стоян Шушков, който като бивш служител във ВиК е разследван от прокура­турата за документна измама? За коментар потърсихме представи­тели на ОДБ и ГЕРБ в Общинския съвет. „Сто­ян Шушков няма да бъ­де контрольор във ВиК- Дупница най-малкото защото е общински съ­ветник“. Това заяви об­щинският съветник Кос­тадин Костадинов, кой­то заедно с колегите си от групата в петък смя­та да внесе предложение във ВиК да бъде назна­чен контрольор. „Аз предложих Шушков, ка­то помолих вашите ко­леги журналисти да не пишат името му. Дори не бях разговарял с не­го. По принцип търсим човек, който да е запоз­нат с дейността на ВиК, да е работил там. Засега нямаме кандидат, об­съждат се различни име­на“, допълни Костади­нов. ОДБ маскира пред­ложението си със загри­женост около тежкото финансово положение на общинското дружес­тво – нарастването на за­дълженията и намалява­нето на приходите, осо­бено в частта за събираемостта.

„В отчета на ВиК виждаме фрапиращи неща – от 160 000 лв. за­дълженията са нарасна­ли до 360 000 лв. Неразплатените средства са над 900 000 лв. Това е.огромна загуба за дружес­твото. То е в реален фа­лит. Обсъждайки това, най-логично стигнахме до извода, че трябва да поискаме оставката на управителя. Само че и това не е добре – през 1 година да се сменя уп­равителят. Затова по­търсихме друга възмож­ност. Назначаването на контрольор е механи­зъм, при който ще се из­готви един честен и адекватен отчет на ВиК. В сегашния отчет има много неясноти и не­пълноти и за да си изяс­ним нещата, ние трябва­ше да искаме нови и но­ви справки. Във ВиК трябва да има човек, който да контролира дейността на менидж­мънта. Ние сме отговор­ни политици и работим, въпреки че се твърди об­ратното, 80 000 лв. бяха загубите на „Ученическо хранене“, а сега дружес­твото е на печалба с 20 000 лв.“, посочи съветни­кът.

Но това, че дружест­вото ще потъне с още 13 200 лв. за година, явно не ги смущава, защото ще ги получава наш чо­век“.140-01-81-Copy-of-p_4300_1_1

Стана ясно още, че ОДБ смятат да предло­жат комисия, която да ревизира общинската болница. „Тъй като д-р Таушански все още не е назначен, в момента, в който болницата има управител, ще предло­жим да бъде съставена временна комисия, ко­ято да извърши финан­сов и организационен одит на болницата. За двете години, в които аз съм общински съвет­ник, двете дружества – ВиК и болницата, увели­чиха задълженията си над 3 пъти. Не искам, след като приключи мандатът, хората да ме сочат с пръст“, заяви Костадин Костадинов. „Няма да приема пред­ложението да бъда кон­трольор на ВиК, ако бъ­де направено такова, защото законът не поз­волява. Не искам да на­пускам Общинския съ­вет, за да отида във ВиК. Такъв вариант не съществува. С това предложение ние исках­ме да бием камбаната, че във ВиК нещата не вървят – приходите намаляват, а разходите се увеличават, и трябва да се вземат сериозни мер­ки. Може би трябва да се изготви спасителен план, поне събираемостта на задължения­та да се увеличи. Други­ят вариант бе да се ис­ка оставката на управи­теля“, каза Стоян Шуш­ков.

„В групата на ГЕРБ нямаме официално ста­новище, тъй като предс­тои да се съберем и да коментираме това пред­ложение. Като гражда­нин не съм съгласен. Твърдо против съм. Об­щината тегли облигаци­онен заем, в държавата фалират банки, положе­нието е трагично, а ние раздаваме заплати. И то какви. Откъде ще дой­дат тези пари? Не съм съгласен и с увеличени­ето на заплатите на об­щинските съветници“, заяви Емил Панчев от ГЕРБ.

„ВиК няма нужда от контрольор“, лаконичен бе управителят Илия Илиев. Шефът на дру­жеството посочи, че днес ще даде специална пресконференция по те­мата.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене