Код жега: Млади се обезводняват, възрастни получават инсулт

Опасни горещини следват ежедневието ни през тази седмица.

Как се отразява това на здравето ни, до какви усложнения могат да доведат високите температури и как да се пазим?

„Горещото време е опасно за хората със сърдечно-съдови заболявания, възрастните и малките деца. Такива пациенти преминават не само през неврологичния кабинет, а и през кабинета по вътрешни болести, педиатричния кабинет. Острите нарушения на мозъчното кръвообращение са предимно при възрастни пациенти с придружаваща сърдечно- съдова патология и честотата им не е малка в този сезон“, заяви д-р Мария Димитрова, която е началник Отделението по „Нерви болести“ в „Пирогов“.

По думите ѝ нерядко се случва и млади хора да имат симптоми с общо неразположение, внезапно отмаляване, главоболие, задух. Такива симптоми са вследствие предимно на дехидратацията в този период. Понякога се появяват и пациенти с изтръпвания и схващания на крайниците вследствие на нарушен баланс на електролитите (магнезий, калций, натрий) поради обезводняването.

„Заради жегите по-младите пациенти получават предимно главоболие, а доста често и синкопи с отмаляване. Най- сериозните усложнения на сърдечно- съдовите заболявания са инсултите“, каза още д-р Димитрова.

Тя обясни още, че ежедневно се хоспитализират пациенти с инсулти вследствие на промените в артериалното налягане през този период. Хопситализират се и пациенти с пристъпни състояния за наблюдение.

„Това се случва всяка година по това време, вследствие на неспазване на режим на прием на достаъчно течности и достигане до дехидратация, излизане от рисковите пациенти в неподходящо време, в най-горещите и опасни часове на деня, неконтолиране на артериалното налягане“, обясни тя.

Д-р Димитрова поясни още, че контингентът пациенти на болницата са предимно възрастни хора, тъй като излизат в неподходящо време за пазар или разходка, в най-опасните часове.

„Възрастните хора трябва да приемат стриктно терапията си за сърдечни заболявания, да измерват системно артериалното си налягане, да не излизат в най-горещото време, например около обяд, а да правят разходки рано сутрин или по-късно вечер. Задължително да приемат достатъчно течности, разбира се, хранененто да е с леки храни. Да се избягва и прием на алкохол“, добави столичният лекар.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене