Най-скъпият горски плод в Родопите е дивите ягоди

Изкупвачите купуват малките плодчета от 13 до 15 лева за килограм.

От 13 до 15 лева лева достига цената на килограм диви ягоди в селата от горската част в общините Гоце Делчев, Сатовча и Гърмен,  научи Топ Преса.

Дивите плодове се изкупуват в изкупвателни пунктнове почти във всички села, като Горно Дряново, Рибново, Брезница, и в много села в община Сатовча. Плодът който местните в региона наричат още „

зуници“ се използва най-често за производство на сладка.

 Това е най-скъпият горски плод, който се изкупува в региона, като много хора изкарват прехраната си  от беритба на  горски ягоди .Познавачи  коментират ,че  тази година, благодарение на високите температури, реколтата е богата.

Дневно сам човек може да набере между 3 и 5 килограма. Берачите берат малките плодчета предимно с гребла но има и такива които умишлено или по не внимание изкореняват   цели  площи с горски  ягоди поради което на много места където миналата година е имало много горски ягоди тази година няма .

 Пресните плодове на горските  ягоди подобряват работата на черния дроб , намаляват нивото на холестерола както намаляват и стойностите на  кръвната захар.

До дни се очаква да започне брането и  изкупуването  и на боровинките , които в момента зреят в ниските и по-слънчеви части на планината.

Очаква се изкупната им цена тази година да е около 5-6 лв. за килограм.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене