Теменужка Петкова: Няма как един сериозен, голям бизнес, да купува своя ток от „Ден напред“

Въпросът с цената на индустриалния ток отново излезе на дневен ред след поредните оплаквания какъв пик е достигнала стойността на енергийната борса – в сегмента „Ден напред“. Там електричеството се продава в краткосрочен план, както предполага и наименованието на сегмента.

Няма как един сериозен, голям бизнес, да купува своя ток от „Ден напред“, каза енергийният министър Теменужка Петкова, като директно намекна пред Нова телевизия, че „може би“ трябва да се купува ток на база двустранни договори.

На 9 януари, 2019 година, главният редактор на Actualno.com Ивайло Ачев публикува гледна точка по темата, озаглавена „И с тока стана пълен комунизъм“. В нея беше засегнат именно този въпрос. Тогава, чрез Facebook, председателят на АИКБ (Асоциацията на индустриалния капитал в България) Васил Велев обяви, че българският бизнес не купувал ток с дългосрочни договори, защото „дългосрочните договори се прекратяват масово от доставчиците или едностранно се вдига цената“. На уточняващ въпрос защо тогава не се търсят права в съда, г-н Велев така и не отговори.

 

Сега Петкова отговори и на друго оплакване от страна на бизнеса – че нямало внос на ток. По думите ѝ, има капацитет за внос на ток – само 22% от капацитета за внос от Румъния се ползвал. Попитана директно дали Христо Ковачки узурпира тока и играе ролята на спекулант както и защо токът за бизнеса у нас е най-скъп, Петкова отвърна, че за днес (5 юли) за „Ден напред” е с най-ниската цена в Европа, но на 3 юли е била най-висока. Министърът каза и, че всеки, който има подозрение за манипулация, може да подаде сигнал до КЕВР. На конкретен въпрос на Нова телевизия какъв играч е Ковачки на българския енергиен пазар, Петкова отговори, че може да коментира само държавната енергетика и уточни, че 60% от електроенергията на борсата е държавна. Министърът добави, че трябва да се направи анализ на промените в цената на борсата, за да се види защо се случва така.

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене