3 отделни КПП-та и мобилни граничари ще борят опашките на Кулата

Снимка:БГНЕС

Отделни гишета за коли от България, Европейския съюз и трети страни. Това е един от вариантите, които се обсъждат в МВР за справяне с опашките на ГКПП Кулата, съобщи главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов при посещението си там заедно с министъра Младен Маринов и директора на Гранична полиция Светлан Кичиков.

От 2 седмици насам пътуващите за Гърция чакат с часове, за да минат проверка. Освен отделните гишета на Кулата ще бъдат командировани още граничари, обяви министърът при инспекцията на място.

“На Кулата имаме 8-10 коридора, но на гръцкия пункт са по-малко. Заради това ние пускаме автомобилите по 4 коридора и още един за товарните. Инфраструктурата трябва да се подобри и от гръцка страна”, каза той, цитиран от „24 часа“.

Маринов заяви, че ще бъдат доставени повече мобилни четци, с които се проверяват документите на пътуващите. Хората в колите ще се проверяват на място още докато са на опашката преди пункта. След проверката по седалките с мобилните четци рейсовете ще преминават директно през ГКПП-то.

“Разбирам, че всички пътуващи са затруднени, но пропуски на контрола не трябва да застрашават националната сигурност”, категоричен бе МВР шефът. Той припомни, че преди дни граничарите намериха бежанци в камион на Кулата. Афганистанците били в покрит с дини тайник.

“Ще направим всичко възможно да облекчим трафика през граничните пунктове. Има допълнителен състав, работата ще е на самото трасе”, увери главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Отделно екипи при възможност ще извършват разделяне по трасета за български и граждани на ЕС и още едно за пътуващите от трети страни.

Идеята е обсъждана и преди. Засега обаче не се говори за отделно гише, на което да се отклоняват колите с малолетни и непълнолетни деца, чиито родители често забравят да осигурят копие от декларацията за съгласие на другия детето да бъде изведено.

Копието трябва да остане на граничния пункт Ако не носят такова, полицаите вземат оригинала, снимат го и го връщат. Ръководството на МВР за пореден път призова пътуващите с деца да носят всички необходими документи и да ги представят накуп на проверяващия граничен полицай. “Така проверката става за 10-15 сек. Колегите са достатъчно опитни, много бързо разпознават подправените документи”, каза Иванов.

В сравнение със същия период на м.г. трафикът само през ГКПП Кулата се е увеличил с 25%, а 65% от пътуващите били с деца, сочат дадните на МВР. Още в четвъртък, ден след посещението на ръководството на министерството, трафикът на Кулата е бил нормален, както и на всички останали по границата с Гърция, отчитат от Гранична полиция.

ИЛИЯ ЛАЗАРОВ

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене